maanantai 21. kesäkuuta 2010

Supernatural, Season 5 - jaksot 1-5


Supernaturalin viitoskausi - jaksokohtaiset ajatelmat entiseen tapaan SPOILERIVAROITUKSELLA


Episode 1: Sympathy for the Devil
Supernaturalin viitoskausi alkaa siis sillä, että Lucifer on noussut vankilastaan ja maailmaa uhkaa loppu. Profeetta Chuckin mukaan Castiel on kuollut ja veljekset sitten kääntyvät jälleen kerran Bobbyn apuun löytääkseen maagisen arkkienkeli Mikaelin miekan, jonka sanotaan pystyvän surmaamaan Luciferin ennen kuin tämä saa lopulliset voimansa löydettyään ihmisasunsa.

Mikaelin miekan etsinnässä veljekset törmäävät jälleen kerran Zachariakseen, joka kertoo Deanille kummalisen asian - Dean on avain Luciferin kaatamiseen, hän kun sattuu olemaan arkkienkeli Mikaelin määrätty ihmisasu. Deanin vain pitää sanoa Mikaelille kyllä, ja maailma pelastuu. Onneksi Dean ei kuitenkaan anna periksi niin helpolla ja päästä jotain enkeliä nahkoihinsa. 

Hauskaa tässä jaksossa on käsikirjoittajien mukaan tuomat fanit. Becky (Emily Perkins) kirjoittaa nettiin slashia Samista ja Deanista sellainen hullunkiilto silmissään, ettei sille voi kuin nauraa. Mutta vakavampia sävyjä tulee mukaan sitten siinä vaiheessa, kun Dean vihdoin saa sanottua Samille suoraan. "I can never trust you again, Sam". Tämä kun valitsi demonin oman veljensä sijaan.

Episode 2: Good God, Y'All
Bobbyn vanha tuttava pyytää apua, koska demonit ovat vallanneet kaupungin. Apuun rientävät Sam ja Dean tapaavat pitkästä aikaa myös Jo'n ja Ellenin, jotka myös ovat metsästämässä demoneita samassa kaupungissa. Kaikki ei kuitenkaan ole ihan sitä miltä näyttää ja syyksi paljastuu Neljän Ratsumiehen jäsen Sota, joka sekoittaa ihmisten päät ja saa heidät kääntymään toisiaan vastaan.

Castiel ei olekaan kuollut ja hän paljastaa, että Deanin koko elämän kaulassa roikkuneella, Samin antamalla amuletilla on tehtävä. Se nimittäin ilmoittaa kantajalleen, jos Jumala on lähettyvillä. Castiel ensin kiukkuiltuaan veljeksille "maailmanlopun aloittamisesta" pyytää amulettia lainaan ja lähtee etsimään Jumalaa.

Ja niin eroavat sitten myös veljesten tiet. Sam ei kestä sitä, ettei Dean voi enää luottaa häneen ja lähtee pois.

Episode 3: Free to Be You and Me
Sam ei enää osaa luottaa itsekään itseensä ja päättää lopettaa metsästämisen kokonaan. Hän polttaa fake-FBI-idt ja menee tiskaamaan ja tarjoilemaan hämyiseen kuppilaan. Eipä tosin kyllä sielläkään saa olla rauhassa, sillä joukko metsästäjiä tunnistaa hänet heti.

Dean puolestaan jatkaa metsästämistä ja lähtee Castielin avuksi etsimään arkkienkeli Rafaelia, koska tämän pitäisi tietää, missä Jumala on maan päällä. Castielista tulee Deanin pari Samin paikalle ja Dean nauttii elämästään ja pitkästä aikaa jopa nauraa. Castiel on huvittava, kun hän ei edelleenkään ole ihan sinut ihmisenä olon kanssa, eikä myöskään osaa valehdella.

Lucifer on myös saanut tähän mennessä ihmisasunsa, mutta sepä ei olekaan hänen todellinen asunsa, vaan -ta-daa! - se onkin Sam. Totta kai - jos Mikaelin ihmisasu on Dean, tietysti Luciferin pitää sitten olla Sam.

Episode 4: The End
Sam pyytää veljeltään apua saatuaan järkyttävän tiedon Luciferilta, mutta Dean kieltää apunsa. Ja kun hän ei edelleenkään halua myöntyä Mikaelille, Zacharias lähettää hänet viiden vuoden päähän tulevaisuuteen katsomaan, mitä tapahtuu, jos hän ei suostu Mikaelin pyyntöön.

Vuodessa 2014 Dean tapaa itsensä, fearless leader Deanin, joka äärettömän coolin näköisenä johtaa joukkoa ihmisiä, jotka edelleenkin ovat selviytyneet maailmassa jylläävältä Croatoan -virukselta. Tässä tulevaisuudessa Castielista on tullut täysin ihminen, ja aikamoisen itsekeskeinen luuseri. Ja Sam - Sam on antanut itsensä Luciferille.

Padalecki näyttää kyllä Luciferina upealta valkoisessa puvussaan sormeilemassa verenpunaista ruusua ja on muutenkin ihan hemmetin vakuuttava tällaisena smoothina pahiksena. Aikaisemman ihmisasun Nickin (Mark Pellegrino) resuisuus on tästä arkkienkelistä kaukana!

Dean ei kuitenkaan lannistu enkeleiden painostuksen edessä vaan uskoo vapaan tahdon voittoon. Samalla hän myös käsittää, että voittoon tarvitaan molemmat - ja niin veljekset päätyvät taas yhteen. Ja kovanaama-Dean pyytää veljeltään anteeksi.

Episode 5: Fallen Idols
Yhteen palanneet veljekset päättävät aloittaa alusta ja lähtevät nollaamaan päätään metsästämällä. Eräässä kaupungissa tapahtuu outoja erinäisten idoleiden ympärille rakentuvia kuolemia. James Deanin kirotuksi sanottu Little Bastard auto tappaa sen uuden omistajan, Abraham Lincoln tappaa puolestaan suuren faninsa. Kun kuvioihin tulee vielä Paris Hilton (itsensä esittämänä), pojat ovat ihan ymmällään.

Syyksi paljastuu vanha baltialainen pakanajumala, joka on keksinyt uuden tavan hankkia palvojiensa verta henkensä pitimiksi. Hiltonin ruumiillistumana hän sitten ilmestyy pojille, ja jakson ehdoton kohokohta on se, että Sam hakkaa Hiltonin pään irti! Näillä käsikirjoittajilla on huumoria.

Vihdoin veljekset myös puhuvat keskenään. Sam kertoo, miksi alun perin lähti Rubyn matkaan - hän kun halusi olla jotain muuta kuin ainainen holhottava pikkuveli ja halusi pois. Jotta veljeys voi palata entiseksi, Deanin pitää antaa Samin kasvaa aikuiseksi. Ja niinpä jakson lopuksi Dean antaa veljelleen Metallicarin avaimet...