tiistai 8. kesäkuuta 2010

Kotona katsottua: Täällä Pohjantähden alla (2009) (***)

 Oli suo, kuokka ja Jussi...

Väinö Linnan klassikkoromaanitrilogian kahteen ensimmäiseen osaan pohjautuva Täällä Pohjantähden alla kertoo Koskelan perheen tarinan viime vuosisadan alusta. Se on samalla kuvaus rakkaudesta ja perheen  selviytymiskamppailusta, mutta myös historiaan pohjautuva kuvaus kapinasta ja luokkarajat rikkovasta sisällissodasta.

Koskelan perheen isä, Jussi (Risto Tuorila) raivaa omin käsin kirkkoherralta vuokraamastaan suosta maatilan, johon rakentaa oman talon. Tuohon taloon syntyy Akseli, jörö jo poikasena, aikuisena vielä enemmän. Akseli (Ilkka Koivula) on oikeamielinen nuori mies, joka nai Elinansa (Vera Kiiskinen), perustaa isänsä rakentamaan taloon perheen, mutta ei voi kuitenkaan ummistaa silmiään työläisten kokemalle vääryydelle ja sorrolle. Yhdessä Heikki Nousiaisen näyttelemän Halmeen kanssa he perustavat työväenliikkeen, joka jossakin vaiheessa yhtyy punakaartiin. Sillä tavalla Akseli joutuu etulinjaan punaisten ja valkoisten väliseen sisällissotaan.

Linnan romaanin filmasi edellisen kerran Edvin Laine vuonna 1968. Kansakuntamme historiaa ja sen suurmiehiä kuvaamaan ryhtynyt Timo Koivusalo teki elokuvalle "mollbergit" (viitaten Rauni Mollbergin uusintaan Laineen Tuntemattomasta sotilaasta), eikä jälki ole yhtään hassumpaa. Kolmetuntinen eepos pitää sisällään perinteistä kansallisromantiikkaa liinaharjahevosineen ja heinäpeltoineen sekä kuvausta suomalaisesta sisusta ja järkähtämättömästä luonteenlujuudesta. Se myös kertoo sisällissotamme mielettömyydestä. Tv-elokuvamainen tunnelma hieman latistaa tarinan syvyyttä ja ilmassa on myös perinteistä hahmojen jäykkyyttä ja tietynlaista epäuskottavuutta, mikä on ikävä kyllä hyvin tyypillistä kotimaisille elokuville.

Elokuvassa vilahtavat mukana ainakin pikkurooleissa lähes kaikki tunnetut suomalaiset näyttelijät.

Täällä Pohjantähden alla II tulee teattereihin syksyllä 2010, 24. syyskuuta.

 Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus: Timo Koivusalo
Käsikirjoitus: Timo Koivusalo, pohjautuu Väinö Linnan romaaniin
Pääosissa: Ilkka Koivula, Heikki Nousiainen, Vera Kiiskinen, Risto Tuorila, Mikko Nousiainen, Hannu-Pekka Björkman
Valmistusmaa: Suomi 2009
Genre: draama, sota
IMDb
Traileri >>

Muistathan vielä elokuvaan liittyvän Timo Koivusalo -dvd-boxin arvonnan! Osallistumisaikaa on perjantaihin 11.6. asti :)