torstai 24. kesäkuuta 2010

Kotona katseltua: Whip it! - Roller Girl (2009) (****)


[Arvio on julkaistu alun perin Episodissa #6/2010 ja siitä pidennetty blogia varten]

Drew Barrymoren esikoisohjaus kertoo teini-ikäisestä Blissista (Ellen Page), jota omaan nuoruudenihanteeseensa jämähtänyt äiti (Marcia Gay Harden) kuskaa kauneuskilpailusta toiseen, mutta joka ei itse oikein tiedä mitä tahtoisi. Kun Bliss törmää rullaluisteluderbyä harrastaviin, rajusti pukeutuviin ja taklaaviin naisiin, syttyy kipinä, joka pakottaa testaamaan lajia itse, vaikka onkin sen harrastamiseen liian nuori.

Vanhemmiltaan salassa treenaava Bliss pärjää lajissa hyvin ja löytää teiniangstiselle elämälleen kaivattua sisältöä. Lisäksi hän saa lähes äitihahmon Kristen Wiigin esittämästä Maggie Mayhemista. Kolhujakin sattuu, niin henkisiä rakkauselämän kolhuja kuin myös kilpailijoiden (mm. Juliette Lewis) suunnalta tulevia fyysisiä kolhuja. Lisäksi koetukselle joutuu niin ystävyys kuin suhde vanhempiinkin.

Barrymore itse näyttelee aina turvallaan ja verissä päin olevan Smashley Simpsonin roolissa, mikä on elokuvan comic relief. Lewis puolestaan on tyylilleen sopivasti kovanaama Iron Maven, joka ei helpolla halua antaa rankalla työllä ansaitsemaansa kunniaa nuoremmalleen.

Esikoisohjaukseksi Roller Girl on hyvin tasalaatuinen elokuva, joka tarkastelee elävästi tyttöjen rankempaa puolta Hollywood-komedioille tyypillisen yksiulotteisen naiskuvan sijaan. Se on aito ja lämminhenkinen kasvutarina, joka uskaltaa kulkea omia uriaan.
Tuomio: ★★★★

F A C T  F I L E:
Alkuperäinen nimi: Whip it
Ohjaus: Drew Barrymore
Käsikirjoitus:  Shauna Cross oman romaaninsa pohjalta
Pääosissa: Ellen Page, Marcia Gay Harden, Kristen Wiig, Drew Barrymore, Juliette Lewis
Valmistusmaa: USA 2009
Genre: komedia / draama
IMDb
Traileri >>

Kuvat Googletettu