keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Kotona katseltua: Private lives of Pippa Lee (2009) (****)


Pippa Lee (Robin Wright Penn) on keski-ikäinen kotirouva, joka muuttaa paljon itseään vanhemman kustantajamiehensä Herbin (Alan Arkin) kanssa ikääntyvien ihmisten asuinalueelle ja koittaa sopeutua eläkeläisten keskelle. Pippan ja Herbin lapset ovat jo aikuisia, tytär Grace (Zoe Kazan) on menestynyt sotavalokuvaaja, joka ihailee isäänsä mutta ei tule toimeen äitinsä kanssa, poika Ben (Ryan McDonald) opiskelee ja koittaa pitää myös äitinsä puolia. Ulkoisesti kaikki on juuri niin hyvin kuin amerikkalaisen ylemmän keskiluokan unelmassa voi olla.

Pippa itse kuitenkin tuntee itsensä ulkopuoliseksi elämässään. Ja on oikeastaan tuntenut niin koko elämänsä ajan. Hänen taustaansa valotetaan lapsuudesta, jonka hän eli lääkkeitä popsivan äitinsä (Maria Bello) varjossa ja toisaalta hurjasta nuoruudesta, jossa hän pääsi vihdoin eroon äitinsä painolastista, mutta ei oikein tiennyt mitä elämällä tekisi (nuorta Pippaa esittää suloinen Blake Lively). Silloin kuvioihin tullut älykäs ja ystävällinen Herb tuntui hengenpelastajalta.

Pippan ja Herbin naapuriin muuttaa naapurin hulttiopoika Chris (Keanu Reeves), joka on äitinsä mukaan hieman raakile. Ulkopuoliset Pippa ja Chris tuntevat sielujen sympatiaa, ja Chrisistä Pippa saa ystävän, joka auttaa häntä jopa silloin kun nainen kävelee unissaan keskellä yötä ostamaan tupakkaa.

Näennäisesti vakaan keski-ikäisen pinnan alta löytyy mielenkiintoisia paljastuksia ja salaisuuksia, jotka vaikuttavat ihmisen elämään vaikka ne kuinka pyrkisi sulkemaan pois muistoista. Wrightin Pippa on koko ajan hieman etäinen, kuin ei olisi oikein täysillä mukana menossa vaan katselisi enemmänkin sisälle päin, ja vasta Chrisin kanssa keskustelu tuntuu herättävän hänet henkiin.

Kokonaisuus on hieman epätasainen niin tarinaltaan kuin ohjaukseltaan. Muutaman kerran tulee olo, että mistäs tuo asia nyt tuli ja mihin se liittyi, mutta silti elokuva osui ja upposi minuun jollain primitiivisellä tunteiden tasolla. Ehkä Pippan hahmoon voi tietyllä tavalla samaistua, sillä se muistuttaa lohduttavalla tavalla, että elämää oikeasti voi olla myös sen jälkeen kun hurja teini-ikä on ohitse :)

Hassu asia se, että Reevesin hahmo on elokuvassa 35-vuotias ja oletettavasti Pippa on vanhempi - ainakin Chrisin äiti tuo närkästyneenä ikäeron esille. Oikeasti 1964 syntynyt Reeves on vanhempi kuin Wright: elokuvan julkaisun aikoihin Reeves oli 46- ja 1966 syntynyt Wright 43-vuotias.

Tuomio: ★★★★

F A C T F I L E:
Alkuperäinen nimi: The Private lives of Pippa Lee
Ohjaus: Rebecca Miller
Käsikirjoitus:  Rebecca Miller, oman romaaninsa pohjalta
Pääosissa: Robin Wright Penn, Keanu Reeves, Alan Arkin, Winona Ryder, Ryan McDonald, Zoe Kazan, Maria Bello, Mike Binder, Blake Lively
Valmistusmaa: USA 2009
Genre: draama / komedia
IMDb
Traileri >>

Kuvat Googletettu