tiistai 15. kesäkuuta 2010

Inhimillinen Morrison - When you're strange (2009) (****)


Tom DiCillon ohjaama dokumentti legendaarisesta The Doorsista ja sen vielä legendaarisemmasta nokkamiehestä Jim Morrisonista on inhimillinen katsaus elämää suuremman rokkitähden elämään. Se sisältää ennen julkaisematonta, Morrisonin itsensä elokuvaopiskelijana kuvaamaa materiaalia, jota dokumentin maailmanensi-illassa Sundancen elokuvafestivaaleilla oltiin epäilty huijaukseksi.

Dokumentti seuraa Morrisonin elämää ujosta elokuvaopiskelijasta koko maailman palvomaksi idoliksi ja esittää draaman kaaren nuorukaisesta Liskokuninkaaksi ja aina Pariisin Père-Lachaiselle saakka. Dokumentin kertojaäänenä kuullaan Johnny Depp.

Erittäin hyvää tässä dokumentissa on se, että Morrisoniin yleensä kohdistuva henkilöpalvonta ei korostu, vaan tilaa annetaan ihmiselle, joka ei välttämättä ollut kovin helppo tapaus läheisilleen - miehelle, jonka kaikki huume- ja viinasekoilut eivät olleet cooleja, vaan pikemminkin säälittäviä ja suoraan sanoen inhimillisiä. Ja kun ajattelee, miten järkyttävän nuori Morrison olikaan uransa huipulla...

Morrisonin kiivas elämä on dokumentin pääosassa, mutta tilaa saa myös Doorsin upea musiikki ja sen luominen - sekä luomisen tuska. Itselleni dokkarissa tuli Doorsista yhtyeenäkin paljon uutta ja muusikoiden juurista sekä heidän taustojensa vaikuttamisesta omaperäisen musiikin syntyyn annetaan mielenkiintoista tietoa. Tilaa annetaan hieman myös kitaristi Robby Kriegerille, joka oli vastuussa suurimmasta osasta Doorsin hiteistä, mutta Ray Manzarek ja John Densmore jäävät kovasti taustalle.

Dokumentista puuttuvat kokonaan tyyppilliset puhuvat päät ja tarina on kasattu alkuperäismateriaalista, Doorsin musiikista ja kertojaäänestä. Tämä tekee siitä elokuvamaisemman seurata verrattuna siihen, että mukana olisi haastattelu toisensa jälkeen.

Pidin kovasti vuonna 1991 ilmestyneestä Oliver Stonen ohjaamasta fiktiivisestä The Doors -elokuvasta, jossa Morrisonia ansiokkaasti esittää Val Kilmer, mutta vanhana Doors-fanina nautiskelin sydämeni kyllyydestä tästä aidosta materiaalista. Suosittelen kaikille, joiden sydän hypähtää Doorsin musiikin alkaessa soida radiossa.

 Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Alkuperäinen nimi: When you're strange
Ohjaus ja käsikirjoitus: Tom DiCillo
Pääosissa: Johnny Depp (kertoja), Jim Morrison, John Densmore, Robby Krieger, Ray Manzarek
Valmistusmaa: USA 2009
Genre: dokumentti
Ensi-ilta: 2. heinäkuuta 2010
IMDb
Traileri >>