perjantai 28. toukokuuta 2010

Supernatural, season 3 - jaksot 11 - 16

Supernaturalin kolmoskausi on nyt läpikäyty ja mielenkiinnolla odotan mahdollisuutta tarttua hyllyssäni odottavaan neloskauteen. Kolmoskausi oli selkeästi kahta ensimmäistä hajanaisempi, kuten aika monet minua sarjassa pidemmällä olevat ovat varoitelleetkin, mutta näin putkeen katsottuna ihan passelia tavaraa edelleen tämä Winchesterin veljesten elämän seuraaminen.

Katkon jälkeen taas jaksokohtaiset pohdiskelut sekä koko kauden yhteenveto SPOILERIVAROITUKSELLA.


Episode 11: Mystery Spot
Sam ja Dean tutkivat Mystery Spotin nimellä tunnettua pikkukaupunkia, kun Sam jumiutuu Groundhog Dayn tapaiseen aikaluuppiin. Hän herää aamulla radiosta kuuluvaan Asia -bändin musiikkiin ja he lähtevät Deanin kanssa aamupalalle, ja jossain vaiheessa päivää Dean kuolee. Ja Sam herää uudestaan samaan biisiin ja elää saman päivän yhä uudestaan ja uudestaan, ja joka kerta päivä päättyy siihen, että Dean kuolee.

Kaikessa korniudessaan todella hauska jakso, jolle kikattelin useaan otteesseen ääneen. Samia kävi kyllä sääliksi, sillä tällä tavalla hän joutui kohtaamaan veljensä kuoleman aivan liian monta kertaa jo etukäteen. Toisaalta olihan tämä valmistautumista sille, että Dean lopulta joutuu jossain vaiheessa tilille sielunsa myymisestä.

Episode 12: Jus in Bello
Veljekset kohtaavat uudelleen FBI-agentti Henriksenin ja joutuvat vaihteeksi kaltereiden taakse. Vaikuttaa siltä, että tästä ei ihan niin vaan kiemurrellakaan vapaaksi. Sitten paikalle alkaa kerääntyä demoniarmeija, joka hyökkää poliisiasemalle. Johtajanaan heillä on Samia uhkanaan pitävä lapsenhahmoinen demoni Lilith.

Hyvin toiminnallinen, jännittävä ja hyvin tehty jakso. Yksi hienoimpia kohtauksia on se, kun agenttin Henriksen pistää pyörimään nauhan, jolle on nauhoitettu demonin manaus. Loistava oivallus! Juuri kun itsekin mietti, että mitenkä ihmeessä pojat muka koko sen armeijan muuten päihittäisi. Minua jäi vähän häiritsemään, että Lilith sivuutettiin tässä melko vähin sanoin, mutta annettiin olettaa, että hänestä muka tiedettäisiin enemmän.

Episode 13: Ghostfacers
Ghostfacers on sama porukka kuin Hellhounds jokin aika aikaisemmin - siis se porukka, joka kuvittelee jahtaavansa mörköjä, mutta sekoilee suurimmaksi osaksi. Nämä pojat (ja tyttö) ovat nyt päättäneet breikata ihan kunnolla ja tekevät "dokumenttia" kummitustalosta. Samaa taloa tutkimaan sattuvat tulemaan myös Winchesterit ja yhteistyöhönhän sitä lopulta joudutaan.

Visuaaliselta ilmeeltä hyvin erilainen jakso, joka sisältää muutamia hauskoja kohtauksia, mutta tuntuu muuten aikamoiselta täytetarinalta.

Episode 14: Long-Distance Call
Eräässä kaupungissa ihmiset alkavat saada outoja puhelinsoittoja haudan takaa ja nämä puhelut johtavat usein itsemurhaan. Sam ja Dean alkavat jäljittää puhelujen alkuperää, ja sitten yllättäen isä-John soittaa Deanille. Samalla Sam saa selville, että kaiken takana on iljettävä Crocotta, joka elää näiden itsemurhan tekevien ihmisten sieluilla (tai mitä se sitten onkaan mitä tuo ällöttävä otus syö).

Jaksossa nähdään, miten epätoivoinen Dean alkaa olla, sillä sopimuksen vuosipäivä alkaa uhkaavasti lähestyä. Normaalitilanteessa fiksu mies tajuaisi, ettei soittaja ole John ja kävelevänsä ansaan, mutta epätoivoinen Dean tarttuu tällaiseenkin oljenkorteen. Crocotta neulahampaineen on todella karmiva.

Episode 15: Time Is on My Side
Selvittäessään outoja elinvarkauksia Winchesterit törmäävät mystiseen Doc Bentoniin, joka jo yli sadan vuoden ajan on pitänyt itsensä hengissä "varaosilla". Jos viime jaksossa Deanin epätoivo alkoi näkyä, nyt se näkyy puolestaan Samissa, sillä pikkuveli alkaa pähkäillä, josko Bentonin opeilla Dean saataisiin pysymään hengissä niin pitkään, että pelastus helvetistä löytyisi. Samaan aikaan Bobby löytää kadoksissa olleen Belan ja naikkonen päätyy paljastamaan Deanille, kuka miehen sielusopimuksen omistaa.

Benton on karmiva, hyi olkoon, kun ajattelee, miten mies on itsensä kasannut. Mutta eikö hänet silti olisi voinut "hävittää" jotenkin muuten? Pilkkoa ja polttaa vaikka? Tässä jaksossa paljastuu myös totuus Belasta ja hän kokee vihdoin oman kohtalonsa. Minä olen yhtä mieltä Anzin kanssa siitä, että Bela oli hahmona erittäin huono, enkä jäänyt häntä kaipaamaan ollenkaan. Jos hahmoa olisi vähän enemmän syvennetty aikaisemmin, hänestä olisi saattanut tullakin jotain, mutta nyt ainoa syvempi kohta oli se, mitä hänen historiastaan paljastettiin parin sekunnin pätkällä.

Episode 16: No Rest for the Wicked
Kolmoskauden viimeinen jakso, ja Deanin maksun aika on koittanut. Samaan aikaan Lilith ilmaantuu "lomalle" New Harmony -nimiseen kaupunkiin (hui kauhea, miten nämä pikkutytöt voidaankin tehdä niin pelottaviksi!) ja sinne suuntaavat pojat aikomuksenaan pakottaa Lilith luopumaan sopimuksestaan Deanin sielusta. Ruby tarjoutuu avuksi opastamaan Samia käyttämään salaisia voimiaan, mutta Dean ei siihen suostu - viekkaasti hän varastaa Rubyn demoneita tappavan puukon ja jättää tämän demoniansaan jumiin. Sitten suoraa päätä Lilithin kimppuun...

...mutta se ei olekaan mikään helppo juttu. Lilith pääsee karkuun ja Dean jää helvetinkoirien armoille. Kolmoskausi siis loppuu siihen, että Dean oikeasti kuolee ja joutuu helvettiin. En olisi uskonut. Tai toisaalta olisin, mutta silti. Nyt sitten vaan odotetaan, että Sam lipuu Voiman pimeälle puolelle Anakin Skywalkerin tapaan ja kostaa kaikille. Ainakin sellainen hytinä minulla on tulevista tapahtumista.

BLU-RAY:n EKSTRAT:
Blu-ray:llä on mukana making of (jota en vielä ehtinyt katsoa), pieni kooste elokuvan autoista, niistä vuoden 1967 Chevrolet Impaloista, jotka esittävät Deanille rakasta Metallicaria, sekä koosteen, jossa on mukana erittäin hauskoja pieleen menneitä kohtauksia sekä ihan muuten vaan hupijuttuja. Padaleckin Zoolander -ilmeet ovat kullanarvoisia :)

YHTEENVETOA KOLMOSKAUDESTA:
Kolmoskaudella jotenkin tapahtuu vähemmän kuin aikaisemmin ja jaksot eivät oikein liity kunnolla toisiinsa. Veljesten suhdetta syvennetään toki entisestään ja kyyneleitäkin nähdään, avautumisiakin (- mutta voi samperi, että ottaa päähän se, etteivät nämä pojat voi jutella keskenään, kertoa toisilleen asioita!). Mutta olen monien muiden kanssa samaa mieltä, että toistaiseksi tämä kausi on ollut laadultaan heikoin.

Heikkoutta lisäävät sivuhahmot, joissa ei ole tarvittavaa syvyyttä tai persoonallisuutta. Näistä tylsimpiä on juurikin Bela Talbot, nainen ilman minkäänlaista omaatuntoa tai sympatiaa muita ihmisiä kohtaan. Hänen teoilleen ei tunnu löytyvän minkäänlaista motiivia ja siksi hänen kohtalonsakaan ei tunnu miltään.

Parhaimpia hahmoja ovat nämä pitkään mukana olleet, joiden taustaa on saatu syvennettyä eli veljekset sekä Bobby, josta on alkanut muotoutua isähahmo orvoille poikaressukoille.