lauantai 15. toukokuuta 2010

Loistavaa toimintaviihdettä - Kick-Ass (2010) (****)Vihdoinkin paljon puhuttu Kick-Ass on nähty. Niin kovin ristiriitaisia kommentteja elokuvasta ehti kuulla, että tämä oli todellakin ihan pakko nähdä itse, jotta voi jotain kantaa ottaa keskusteluihin. Nyt leffan nähtyäni voin helposti yhtyä siihen leffaa ylistävien joukkoon. Toimintaviihteenä Kick-Ass nimittäin on mitä mainioin!

Kick-Ass kertoo Davesta (Aaron Johnson), joka alkaa olla kurkkuaan myöten täynnä kiusaajia, jotka vievät hänen ja hänen kavereidensa rahat uhkailemalla. Sarjakuvia rakastava nuorukainen alkaa miettiä, mikseivät normaalit ihmiset voisi ruveta supersankareiksi ja hetken mielijohteesta tilaa netistä itselleen sukelluspuvun, josta virittelee asun supersankarille nimeltä Kick-Ass - tämän sankarin kun on tarkoitus potkia pahiksia persuuksille.

Davella ei kuitenkaan ole mitään fyysisiä taitoja, mikä hieman hankaloittaa hänen toimintaansa supersankarina. Kerran kuitenkin onnistaa: hän mättää turpiin (ja saa kyllä siinä sivussa itsekin aikamoisen annoksen) kolmea tyyppiä, sivustakatsoja kuvaa koko episodin videolle ja postaa YouTubeen. Videosta tulee hetkessä menestys ja Kick-Assista kaikkien tuntema sankari.

Kick-Ass ei kuitenkaan ole naamioineen yksin, vaan samoilla seuduilla toimivat myös Hit-Girl (Chloe Moretz) ja Big Daddy (Nicolas Cage), joilla on käytössään hieman isommat panokset kuin Kick-Assilla ja joilla on kiikarissa iso kiho Frank D'Amico (Mark Strong).

Kick-Ass pitää minun mielestäni ottaa hauskana toimintaviihteenä, eikä sitä pidä ottaa kovin vakavasti. Sehän on moraalisesti hyvin arvelluttavaa, kun 11-vuotias pikkutyttö on koulutettu tappajaksi isänsä toimesta. Sekä se, että tämä pikkutyttö lahtaa äijiä kuin Kill Billin Bride ikään, kuin myös se, että nämä äijät vetävät tyttöä turpaan samaan tahtiin, ei kuulosta poliittisesti korrektilta. Mutta oi että sen pikkumimmin toiminta on viihdyttävää ja nautittavaa seurattavaa!

Pidin todella paljon Kick-Assin erilaisesta suhtautumisesta perinteiseen supersankaritarinaan sekä erityisesti sen poliittisesta epäkorrektiudesta. Tarinan kaaressa ei suuria yllätyksiä tule, mutta tapa, miten tarina on toteutettu, on mielestäni loistava. Suosittelen kaikille kieli poskessa tehdyn mättötoiminnan ystäville ja sellaisille, jotka eivät ahdistu pienestä loikkauksesta moraalittomuuden ja sen suhteen jopa tietyllä tavalla mauttomuudenkin puolelle. Ja jotka tykkäävät katsoa, kun pikkutyttö vetää isoja äijiä turpaan oikein kunnolla.

Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Alkuperäinen nimi: Kick-Ass
Ohjaus: Matthew Vaughn
Käsikirjoitus: Jane Goldman, Matthew Vaughn
Pääosissa: Aaron Johnson, Mark Strong, Chloe Moretz, Nicolas Cage
Valmistusmaa: UK / USA 2010
Genre: toiminta
IMDb
Traileri >>