keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Kotona katseltua: Orpokoti (2007) (****)


Kauhuelokuville karaistuminen -projektini jatkuu! Katsoin jokin aika sitten elokuvan The Others (juttu täällä) ja sen yhteydessä minua suositeltiin katsomaan myös espanjalais-meksikolainen Orpokoti. Satuin sitten löytämään elokuvan teräväpiirtona kirjastosta ja päätin uskaltautua katsomaan sen. Hyvä niin, sillä Orpokoti paljastui kauniiksi, joskin hyvin hyvin surulliseksi kauhudraamaksi. Olenkin alkanut miettiä, että mitenkähän monta hyvää elokuvaa minulta on jäänyt katsomatta pelkästään sen takia, että niihin on lätkäisty genreksi "kauhu"?

Orpokoti on tarina Laurasta (Belén Rueda) ja hänen paluustaan aikuisena orpokotiin, jossa hän on elänyt lapsena. Mukana muuttavat Lauran mies Carlos (Fernando Cayo) ja pieni adoptoiduksi paljastuva Simon (Roger Princep). Laura haluaa avata rakennuksen uudelleen ja perustaa sinne hoitolan vammaisille lapsille.

Lapsena Laura itse adoptoitiin ja hän sai oikean kodin, mutta kaikki hänen lapsuudenystävänsä orpokodista eivät olleet yhtä onnekkaita. Uudessa kodissa Simon alkaa leikkiä mielikuvituskavereiden kanssa, sitten yllättäen katoaa ja lopulta Laurakaan ei enää ole varma, mikä on mielikuvitusta ja mikä totta.

Orpokoti on pääasiassa jännittävillä elementeillä höystetty draama äidin huolesta lapsestaan. Koko tarina kun nivoutuu äidin huoleen ja tuskaan. Tämä draamallinen komponentti kantaa läpi koko tarinan tehden siitä kauniin, syvällisen ja surullisen. Jännittävyyttä tarinaan tuo historian ja nykyisyyden yhteen liittävän palapelin ratkaiseminen.

Yleensä kauhutarinoiden lapset ovat äärimmäisen pelottavia, Orpokodissa oikeastaan ainoastaan yläkuvassakin näkyvä huppupäinen lapsi oli creepy, muut eivät niinkään.

Orpokoti sai julkaisuvuonnaan useita palkintoja ja esimerkiksi elokuvan Barcelonassa syntynyt ohjaaja J.A. Bayona palkittiin "Espanjan Oscarilla" eli Goya -palkinnolla parhaana uutena ohjaajana.


Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Alkuperäinen nimi: El orfanato
Ohjaus: Juan Antonio Bayona
Käsikirjoitus: Sergio G. Sánchez
Pääosissa: Belén Rueda, Fernando Cayo, Roger Princep, Montserrat Carulla
Valmistusmaa: Meksiko / Espanja 2007
Genre: draama, kauhu, trilleri
IMDb
Traileri >>

12 kommenttia:

Mikaela kirjoitti...

Hienoa, "kauhun" katsominen jatkuu ;O) Se näissä leffoissa onkin, useimmiten kauhu-lätkä on leffoissa päällä myyvänä elementtinä joka sitten karkoittaa potentiaalisia katsojia pois, niitä jotka pitävät itseään heikkohermoisina. Sun projekti etenee hienosti ja tämä leffa on ehdottomasti katsomisen arvoinen vähän säikyillemmikin..

Riehu kirjoitti...

Kiinnostas kyllä todella paljon katsoa tämä...ehkä sun innoittamana uskaltaudun. Ja ehkä kesäyönä ei pelota niin paljon. :)

Sooloilija kirjoitti...

Olen usein maininnut tämän Orpokodin, se teki suuren vaikutuksen kun sen näin.

Sen trailerikin saa ihon kananlihalle. Hyvin tehokas ja tunteellinen elokuva, josta olisin kuitenkin ihan jotain jättänyt pois, mutten paljoakaan..

Eve kirjoitti...

Olen katsellut tätä kaupassa ja useampaan otteeseen, mutta kuten sanoit, se kauhu-lätkä kyllä karkottaa tällaisen jänishousun aikas onnistuneesti. Kenties uskaltaudun tämän kuitenkin nyt katsomaan, jos kyse on näinkin mielenkiintoiselta kuulostavasta tapauksesta!

Anzi kirjoitti...

Hieno ja koskettava elokuva, tykkäsin todella paljon kun sen leffateatterissa aikoinaan näin.

bubble kirjoitti...

Heijee, sait katsottua tämän! Orpokoti on mielestäni ihan kammottava. Kuten sanoit, kaunis ja mahtava elokuva, mutta samalla niin piinaava, että pelkkä ajatuskin hirvittää. Kävin katsomassa tämän teatterissa ja muistan vieläkin ne kylmät väreet mitä leffan loppu aiheutti.. Hyyyyyyyyy!

Mut oon samaa mieltä että itselläkin on jäänyt hyviä leffoja katsomatta vaan sen takia, että ne on mainittu kauhuksi. On tyhmää, että yhden genren alle voidaan lätkiä niin monenlaista tavaraa.. Mutta ehkä tässä itse kukin on avartamassa elokuvapiiriään ;)

Chatrin kirjoitti...

Ai sä uskaltauduit katsomaan tämän. Ehkä mäkin sitten...

Hei Riehu, miten ois joku kerta leffayökyläily?

Maija Mehiläinen kirjoitti...

Mullakin on ollut tämä BR:nä hyllyssä jo vaikka kuinka kauan, mutten ole vielä saanut katsottua.. Ehkä pitäisi kun noin sitä kuvailit : )

Paivi [Elokuvablogi.com] kirjoitti...

Mikaela, juurikin noin kuvailisin näitä viimeaikaisia kokeilujani - "kauhun", koska eivät nämä nyt mielestäni niin kauheita ole olleet. Varmasti se kauhu -lätkä leffassa on kaksipiippuinen: kauhusta pitävät innostuvat katsomaan, herkät taas jättävät katsomatta.

Riehu, muutamia jännittäviä kohtauksia tässä oli, mutta todellakin kategorioisin tämän enemmänkin jännitysdraamaksi kuin kauhuksi. Kyllä voit siis katsoa :)

Sooloilija, jeps muistan kun olet tätä kehunut ja osittain siksi minäkin uskaltauduin sen kauhu -lätkän ohittamaan ja tämän katsomaan. Olet kuitenkin kertonut olevasi herkkä kauhulle, ja jos sinä tästä tykkäsit, voin minäkin sen katsoa. En pettynyt - kiitos siis suosituksesta!

Eve, kuten tuossa jo Riehulle mainitsin, minusta tämä oli enemmänkin jännitysdraamaa kuin kauhua.

Anzi,koskettava ja surullinenkin todellakin. Varmasti on ollut kaunista katsottavaa isolta kankaalta!

Bubble, minusta tämä nyt ei ollut kammottava. Se huppupäinen lapsi oli creepy, mutta muutenhan tämä oli aika koskettavaa draamaa. Minulle ei tästä kylmiä väreitä tullut, enemmänkin hieman surullisia fiiliksiä.

Koko ajan tässä nyt avarretaan elokuvapiiriä, sillä olen huomannut, että niistä genreistä, joita ei yleensä katso, saattaa löytyä helmiä :)

Chatrin, kyllä uskallat ks. kommenttini Riehulle ja Evelle yllä :)

Maija Mehiläinen, suosittelen joku rauhallinen ilta ottamaan sen levyn hyllystä ja katsomaan :)

Sivustakatsoja kirjoitti...

Joo, Orpokoti oli ihan hyvä leffa ja jännitystäkin piisasi oikein kunnolla. Itsehän kävin katsomassa tämän kanssa teatterissa (no hei: kauhu + espanjaisuus, pakko katsoa) ja pidin ja nythän mulla on tuo DVD:lläkin ja joskus syksyllä pääsee sitten katsomaan.

Niin ja onhan mukana ihana Belén "Lucia Serrano" Ruedakin. <3

Sivustakatsoja kirjoitti...

Ai niin, tuli mieleen yksi elokuva, joka saattaisi kiinnostaa. Kyseessä ei ole ihan Orpokodin tai Othersin kaltainen tapaus noin niin kuin laadullisesti (tai jotain), mutta siitä huolimatta hyvin tunnelmallinen pieni kauhuleffa kyseessä: vuonna 2002 ilmestynyt The Gathering. IMDB:ssä se on tosiaan saanut vain 5.8 pojoa, mutta itse yllätyin positiivisesti ja suosittelen ainakin testaamaan. :)

Paivi [Elokuvablogi.com] kirjoitti...

Kiitos suosittelusta Sivustakatsoja! Pitää vilkaista tuo IMDb:stä ja harkita sitten katsomista :) näiden kauhu -genreen merkittyjen leffojen kanssa kun olen vielä hyvin, hyvin tarkkana, mitä suostun katsomaan ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails