keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Kotona katseltua: Orpokoti (2007) (****)


Kauhuelokuville karaistuminen -projektini jatkuu! Katsoin jokin aika sitten elokuvan The Others (juttu täällä) ja sen yhteydessä minua suositeltiin katsomaan myös espanjalais-meksikolainen Orpokoti. Satuin sitten löytämään elokuvan teräväpiirtona kirjastosta ja päätin uskaltautua katsomaan sen. Hyvä niin, sillä Orpokoti paljastui kauniiksi, joskin hyvin hyvin surulliseksi kauhudraamaksi. Olenkin alkanut miettiä, että mitenkähän monta hyvää elokuvaa minulta on jäänyt katsomatta pelkästään sen takia, että niihin on lätkäisty genreksi "kauhu"?

Orpokoti on tarina Laurasta (Belén Rueda) ja hänen paluustaan aikuisena orpokotiin, jossa hän on elänyt lapsena. Mukana muuttavat Lauran mies Carlos (Fernando Cayo) ja pieni adoptoiduksi paljastuva Simon (Roger Princep). Laura haluaa avata rakennuksen uudelleen ja perustaa sinne hoitolan vammaisille lapsille.

Lapsena Laura itse adoptoitiin ja hän sai oikean kodin, mutta kaikki hänen lapsuudenystävänsä orpokodista eivät olleet yhtä onnekkaita. Uudessa kodissa Simon alkaa leikkiä mielikuvituskavereiden kanssa, sitten yllättäen katoaa ja lopulta Laurakaan ei enää ole varma, mikä on mielikuvitusta ja mikä totta.

Orpokoti on pääasiassa jännittävillä elementeillä höystetty draama äidin huolesta lapsestaan. Koko tarina kun nivoutuu äidin huoleen ja tuskaan. Tämä draamallinen komponentti kantaa läpi koko tarinan tehden siitä kauniin, syvällisen ja surullisen. Jännittävyyttä tarinaan tuo historian ja nykyisyyden yhteen liittävän palapelin ratkaiseminen.

Yleensä kauhutarinoiden lapset ovat äärimmäisen pelottavia, Orpokodissa oikeastaan ainoastaan yläkuvassakin näkyvä huppupäinen lapsi oli creepy, muut eivät niinkään.

Orpokoti sai julkaisuvuonnaan useita palkintoja ja esimerkiksi elokuvan Barcelonassa syntynyt ohjaaja J.A. Bayona palkittiin "Espanjan Oscarilla" eli Goya -palkinnolla parhaana uutena ohjaajana.


Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Alkuperäinen nimi: El orfanato
Ohjaus: Juan Antonio Bayona
Käsikirjoitus: Sergio G. Sánchez
Pääosissa: Belén Rueda, Fernando Cayo, Roger Princep, Montserrat Carulla
Valmistusmaa: Meksiko / Espanja 2007
Genre: draama, kauhu, trilleri
IMDb
Traileri >>