torstai 6. toukokuuta 2010

Kotona katseltua: 1983 Maasta sinä olet tullut (Red Riding -trilogian 3. osa)

Brittiläisen jännitystrilogian kolmas osa, 1983 - Maasta sinä olet tullut, ajoittuu kolmisen vuotta myöhempään ajankohtaan kuin kakkososa. Taas katoaa nuori tyttö samaan tapaan kuin lähes kymmenen vuotta aiemmin, vaikka silloin katoamisista ja murhista tuomittu mies istuu kiven sisällä.

Poliisivoimien sisäpiirissä toimiva Maurice (David Morrissey, joka on ollut mukana koko trilogian ajan, mutta aikaisemmin pienemmässä roolissa) alkaa tutkia asiaa ja ounastella, ettei kaikki ole kunnossa, varsinkin kun hän nyt sattuu tietämään yhtä jos toistakin poliisin toiminnasta, mikä ei välttämättä kestäisi päivänvaloa. Tarinasta ei voi paljoa kertoa spoilaamatta sitä tai trilogian aikaisempia osia, mutta lopulta kaikki nivoutuu yhteen, niin vuoden 1974 murhat kuin vuonna 1980 käsitellytkin murhat.

Maasta sinä olet tullut on taas värimaailmaltaan ja tunnelmaltaan erilainen kuin edeltäjänsä, peilaten omaa aikaansa. Tämä visuaalinen keino on ollut ihastuttava tapa luoda aikaan sidottua ilmapiiriä. Samoin Fitzwilliamin kaupungin taustalla näkyvät ydinvoimaloiden jyhkeän karut muodot puhuvat omaa kieltään ja leimaavat koko kaupungin synkkyydellään.

Red Riding -trilogia on kokonaisuutena loistava jännäri, joka käsittelee syvälle ulottuvaa korruptiota hyvin seikkaperäisesti. Jopa niin, että se alkaa huolestuttaa, kun ajattelee, mitä kaikkea normaalielämässäkin näennäisen lain kuoren alla piileekään ja mitä kaikkea voidaan tehdä ja peitellä lain nimissä.


Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Alkuperäinen nimi: Red Riding: In the year of our Lord 1983
Ohjaus: Anand Tucker
Käsikirjoitus: Tony Grisoni, perustuu David Peacen romaaniin
Pääosissa: David Morrissey, Mark Addy, Robert Sheehan, Peter Mullan, Daniel Mays, Warren Clarke, Sean Bean
Valmistusmaa: UK 2009
Genre: trilleri, jännitys, draama
IMDb