keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Kotona katseltua: 1980 Silmukka kiristyy (Red Riding -trilogian 2. osa)

Brittiläisen draamatrillerin, Red Riding -trilogian toinen osa Silmukka kiristyy ajoittuu vuoteen 1980, viitisen vuotta edellisen elokuvan tapahtumien jälkeen. Yorkshiressa on neljän vuoden ajan riehunut sarjamurhaaja, joka on ehtinyt tappaa erittäin raa'alla tavalla jo 13 naista. Poliisi on saamaton: tutkimusmateriaalia on kertynyt reilusti, mutta murhaajaa ei vain saada kiinni.

Sisäministeriö nimittää Peter Hunterin (Paddy Considine) vetämään tutkimusta, jolla on tarkoitus vihdoinkin saada murhaaja telkien taakse. Hunteria kun pidetään lahjomattomana tutkijana, joka oli mukana jo vuonna 1974 tapahtuneiden selvittämättömien murhien aikaan.

Hunter ei pääse niinkään Viiltäjän jäljille, mutta löytää materiaalista paljon muuta. Korruptiota, mahdollinen toinenkin murhaaja, ja kun hän alkaa päästä liian lähelle ratkaisua, ympärillä tapahtuu häijyjä asioita. Kyseessä ei siis selvästikään ole pelkästään yksittäinen murhaaja, vaan vyyhti ulottuu paljon pintaa syvemmälle.

Eri ihmiset pääosassa (muutamat hahmot ovat mukana ensimmäisestä osasta) ja erilainen tarina, mutta silti taustalla muhii sama punainen lanka kuin sarjan ensimmäisessäkin osassa - suuri korruptio. Trilogian viimeinen osa 1983 Maasta sinä olet tullut toivottavasti sitoo kaikki irtonaiset langanpätkät yhteen, sillä 1980 Silmukka kiristyy jättää suuremman tarinan lähes tv-sarjamaiseen cliffhangeriin, vaikka periaatteessa nämä elokuvat ovat katsottavissa ihan omina kokonaisuuksinaankin.

Hieno juonenkuljetus, tyylikäs aikaan sopiva kuvaus ja film noir -tyyppinen ilmapiiri tekevät trillerikokemuksesta jännittävän, mutta rakentavat elokuvalle myös melkoisen synkän draaman kaaren.


Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Alkuperäinen nimi: Red Riding: In the year of our Lord 1980
Ohjaus: James Marsh
Käsikirjoitus: Tony Grisoni, perustuu David Peacen romaaniin
Pääosissa: Paddy Considine, Sean Harris, Warren Clarke, Maxine Peake, David Morrissey
Valmistusmaa: UK 2009
Genre: trilleri, jännitys, draama
IMDb