tiistai 6. huhtikuuta 2010

Supernatural, 1. kausi - osat 16 - 22

Ja niin se on loppu se Supernaturalin ykköskausi! Hyvää sairaspäivien viihdettä tämä oli, kun 39 asteen kuumeessa tuijotin jakson toisensa perään sohvan pohjalta... Taas varoituksen sana näihin muistiinpanoihini, että lukeminen omalla vastuulla, spoilereita on :)


Season 1, Episode 16 - Shadow
Winchesterin veljekset matkaavan Chicagoon, jossa paljastuu, että mystisten murhien takana onkin Samin vanha tuttu Meg. Meg ei siis olekaan mikään ihan turha hepsankeikka vaan kunnollinen pahis juurtajaksain ja tämä pahis janoaa Winchestereiden verta. Kuinka ollakaan, isä-Winchester ilmaantuu (vihdoinkin!) kuvioihin mukaan, mutta vain astuakseen ansaan...

Aikamoiset naarmut poitsuilla oli kasvoissaan tämän varjodemoneita ja Megiä käydyn taistelun jälkeen ja jo mietin, että minkähänlaiset arvet niistä jää (ks. Samin naama kuvassa yllä). Mutta hah, Winchestereillä on vissiin Wolverineen verrattavat paranemisvoimat, koska seuraavassa jaksossa arpia ei näy! Samin ja Megin keskusteluita oli hauska seurata, Megin näyttelijä Nicki Aycox osaa olla söpö ja viaton, ja seuraavassa hetkessä pirullisen viettelevän PAHA. Grrr....

Season 1, Episode 17 - Hell House
Teksasilaisessa pikkukaupungissa on vanha ränsistynyt hökkeli, jossa kerrotaan kummittelevan erään perheensä murhanneen isän haamu. Matkalla arvoituksen selviämiseen Sam ja Dean kohtaavat parin "Ghostbusterseja", jotka antavat mukavan kevennyksen tarinalle.

Tämä oli tällainen hauska välijakso. Ainakaan minussa ei kovin suuria tunteita herättänyt, vaikka ne "Ghostbustersien" ja Winchestereiden kohtaamiset hupia antoivatkin.

Season 1, Episode 18 - Something Wicked
Pienessä Wisconsinilaisessa kaupungissa lapsia alkaa vaipua kummalliseen, äkilliseen koomaan ja veljekset hurauttavat katsomaan mistä on kyse. Selviää, että ilkeä Shtriga-noita hiipii lasten makuuhuoneisiin ikkunan kautta ja varastaa heidän elinvoimansa, hyvin paljon samaan tapaan kuin Ankeuttajat Harry Potterissa. Takaumien kautta selviää, että Sam on uhannut joutua kyseisen ankeuttajan uhriksi pienenä ja saamme selityksen Deanin kyselemättömälle uskollisuudelle isänsä käskyjä kohtaan (mitä olen tähän asti kovasti ihmetellyt).

Jakso antaa mukavasti lisätietoa veljesten suhteen taustoista, mutta myös lisää ihmetystä isä-Winchesterin käytöksestä - äijähän kun silloin aikoinaan jätti pienet poikansa moneksi päiväksi pärjäämään kahden ja ryökäle vielä tiesi, että sellainen Shtriga on lähiseudulla väijymässä... Ihme isä.

Season 1, Episode 19 - Provenance
Riivattu taulu herää öisin henkiin ja eräs sen hahmoista käy katkaisemassa yöpuhteikseen muutaman kaulan. Erään tällaisen tapahtuman jälkeen taulu päätyy taidekauppiaiden varastoon ja uudelleen myyntiin, ja Samin ja Deanin tehtäväksi muodostuu uusien murhien ehkäisy eli jollakin ilveellä taulun ja siihen sidoksissa olevan hengen tuhoaminen. Samin ja taidekauppiaan tyttären Sarahin (Taylor Cole) syntyy sähköä, mikä tuo vihdoin aidon hymyn Deanin kasvoille.

Sarah on sen verran asiallisen oloinen mimmi, että kelpuuttaisin hänet hyvin Samin tyttöystäväksi. Harmi vaan, ainakaan en IMDb:ssä huomannut hänen nimeään kuin tämän yhden jakson kohdalla...

Season 1, Episode 20 - Dean Man's Blood
Vampyyrejä! Isä-Winchesterin vanha kamu Daniel (Terence Kelly) joutuu vampyyreiden uhriksi ja koko perhe toisistaan tietämättä kokoontuu paikalle. Johnilla on mielessä kosto, mutta myös erityisen Danielin omistaman erikoislaatuisia voimia sisältävän pistoolin hankkiminen - tämän Coltin kun on kerrottu tappavan mitä vain. John kun arvelee sen olevan ainoa apu taistelussa Maryn tappajaa vastaan.

Oli hauska nähdä sarjassa myös vampyyreitä ainaisten demonien sijaan. Ja Luther-vampyyri (Warren Christie) oli muuten söpö (niin, mitä sanoittekaan siitä meikäläisen pinnallisuudesta?). Taas vaan ihmettelen, isä-Winchester ei kiinnostanut ilmaantua paikalle, kun Dean oli kuolemassa (jakso "Faith"), mutta nyt sitten raahautuu paikalle, kun vanha kamu kuolee... ihme prioriteetit äijällä.
 
Season 1, Episode 21 - Salvation
Ensimmäinen osa ykköskauden viimeisestä kokonaisuudesta. Nämä kaksi viimeistä jaksoa ovat hienoja ja koukuttavia, I want more, and I want it now. Koko Winchestereiden perhe matkaa Salvationiin, missä on aihetta epäillä itsensä The Demonin iskevän seuraavaksi. John saa kuitenkin puhelun Megiltä, joka vaatii mystistä Coltia itselleen. Ja jos sitä ei tule, lisää Johnin kavereita kuolee kaulavaltimot auki. John lähtee kohtaamaan Megiä vale-Coltin kanssa, Sam ja Dean jäävät odottamaan The Demonia - mutta eipä se kuole Coltillakaan ihan yksinkertaisesti. Kohteeksi joutunut perhe onneksi pelastuu.

Meg puolestaan huomaa Johnin huijausyrityksen ja ottaa tämän vangiksi... ooh, jännittävää! Onneksi on dvd, josta voi laittaa uuden jakson pyörimään saman tien :)

Season 1, Episode 22 - Devil's Trap
Viimeisessä jaksossa pojat hakevat apua vanhalta perhetutulta Bobby Singerilta (Jim Beaver) matkallaan Johnin pelastamiseksi Megiltä ja järjestävät naikkoselle siinä samalla ansan, johon tämä hyväuskoisesti vielä sipsuttaa. Meg paljastuu olevankin vain riivattu nainen, ei itse demoni, ja kun demoni manataan manan majoille, se on sitten bye bye Megille. Sinänsä harmi, sillä Meg oli aika mielenkiintoinen persoona. Pojat pelastavat isukin - mutta hui, pelastavatko sittenkään? Isukin sisällä majaileekin The Demon! Siinä sitten joutuvat pojat miettimään, että ampuvatko demonin taika-Coltilla, koska silloin kuolisi isäkin. Ja aika hurjaan cliffhangeriin jätetään tämä jakso! Voi autoparkaa... :(

***

Yhteenvetoa: mielestäni on ollut hyvä katsoa nämä jaksot putkeen, sillä siten sarjaan on syntynyt ihan erilainen ihmissuhteiden dynamiikka, joka olisi saattanut ainakin minulta, hatarapäältä, jäädä huomaamatta odotellessa uutta jaksoa aina viikon verran. Poikien välinen suhde sekä heidän suhde isäänsä saa koko ajan uutta syvyyttä, joskus vain pienten sanoissa käytettävien vivahteiden tai ilmeiden kautta.
Ja nyt vaan odottelen, että posti tuo minulle uuden paketin Playltä... :)

Suosittelen kaikkia sarjan faneja tutustumaan Anzin erittäin kattavaan ja laadukkaaseen Supernatural -blogiin!

***

PS. Vielä siitä omasta "karaistu kauhuun" -projektistani: eilen illalla tyttäreni 3v. ilmoitti nukkumaan ruvetessa: "Äiti, tuolla minun komerossa on hirviö". Ouch!