tiistai 13. huhtikuuta 2010

Suomihevin vientiä - Rautaa rajan taa (***)
Suomessa on viime vuosina tehty mielenkiintoisia ja hauskoja musiikkidokumentteja. Lähimuistissa on parin vuoden takainen punk-dokumentti Punk - tauti joka ei tapa, joka esitteli suomipunkin nykytilannetta ja vertasi sitä "entisiin hyviin aikoihin". Hevimieheksi lukeutuvan Kalle Kujalan dokumentti pureutuu humoristisella otteella suomimetalliin ja varsinkin sen vientiin ulkomaille. Rautaa rajan taa on Kujalan esikoisohjaus ja se tietyllä tapaa näkyy elokuvassa - hieman liikaa henkilökohtaista häröilyä vie särmää muuten ihan mukavalta ja viihteelliseltä hevidokumentilta, jossa on myös asiaa.

Kujala on selvästikin Michael Moorensa katsonut, sillä hänen dokumenttinsa tyyli muistuttaa kovin amerikkalaisen ammattiveljensä vastaavaa - huumorilla mennään ja naureskellaan valtaapitäville, mutta samalla kaivellaan faktaa.

Rautaa rajan taa kertoo Suomen kulttuuriviennistä hevimetallin näkökulmasta. Suomen musiikkiviennissähän suuret nimet ovat hevivoittoisia - Children of Bodom, Nightwish, HIM, Apocalyptica, Stratovarius, Sonata Arctica, Amorphis... Kujala haastattelee useita suomihevareita, mutta mielenkiintoisimmat keskustelut käydään erittäin fiksun kuuloisen Eicca Toppisen (Apocalyptica) sekä hevitoimittaja Jone Nikulan kanssa.

Hevimiehille vastapainoa tulee kulttuuriasioista päättävien haastatteluista - kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen joutuvat vastaamaan siihen, miksi Kansallisooppera saa tukea 46 miljoonaa euroa, kun bändeille myönnetty kiertuetuki on vain 120 000 euroa, vaikka bändien markkina-arvo on huomattavasti suurempi. Kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen kanssa puolestaan spekuloidaan hevimusiikin vaikutuksia kansaan.

Varsinkin meille hevareille tämä dokumentti tuo hymyn naamalle. Ja Michael Monroen sekä Andy McCoyn juttuja ei voi seurata liian vakavalla fiiliksellä, sillä nuo suomirokin legendat nyt vain ovat elämää suurempia.

Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus: Kalle Kujala
Käsikirjoitus: Kalle Kujala, Joni Koivuniemi
Pääosissa: Kalle Kujala, Jone Nikula, Eicca Toppinen, Korpiklaani, Michael Monroe, Andy McCoy, Stefan Wallin, Mauri Pekkarinen, Päivi Räsänen, Tuomas Holopainen...
Valmistusmaa: Suomi 2010
Genre: dokumentti
Ensi-ilta: 16. huhtikuuta 2010
IMDb
Traileri:


Jos embeddaus ei toimi, tässä suora linkki traileriin YouTubessa >>

Kuvat lehdistökuvia