keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Sateisen saaren haamu - The Ghost Writer (****)

Pitkään hiljaiseloa elokuvarintamalla pitäneen, henkilökohtaisten asioidensa takia maailman ristiriitaisimman ohjaajan Roman Polanskin ohjaama The Ghost Writer kertoo Richard Harrisin romaaniin pohjautuvan draamatrillerin Britannian entisen pääministerin elämänkerran kirjoittamisen salaperäisyyksistä. Ex-pääministeri Adam Lang (Pierce Brosnan) käyttää elämänkertansa kirjoittamisessa apuna haamukirjoittajaa, mutta yllättäen hänen kirjoittajansa löytyykin hukkuneena merestä ja hänen käyttämänsä auto pääministerin saariasunnon ja mantereen väliseltä lautalta.

Poliittisten skandaalien saattelemana Lang tarvitsee uuden haamukirjoittajan ja sellaiseksi hän saa Ewan McGregorin näyttelemän maanmiehensä, jota elokuvassa kutsutaan vain Haamuksi (Ghost). Uusi kirjoittaja saapuu pääministerin saariasunnolle Yhdysvaltain rannikolle ja joutuu heti jetlagissaan tutustumaan ensiksikin erikoislaatuiseen pääministeriin, mutta myös tämän äksyilevään vaimoon Ruthiin (Olivia Williams) kuten myös tämän tiukkaan, kurin ja järjestyksen assistenttiin Ameliaan (Kim Cattrall).

Tutustuttuaan edeltäjänsä kesken jääneeseen tekeleeseen uusi Haamu tuntee olevansa suuren työn edessä, sillä edeltäjän tyyli ei vastaa ollenkaan hänen kaavailemaansa. Sitten hän alkaa löytää vihjeitä siitä, että edeltäjän kuolema ei ehkä sittenkään ollut vahinko tai itsemurha - ehkä hän vain tiesi liikaa ja hänet murhattiin?

Tässä vaiheessa elokuvan tyyli muuttuu erittäin mielenkiintoiseksi jännäriksi, kun uusi Haamu alkaa tutkia edeltäjänsä vaiheita ja selvittää, miksi tämä raivattiin tieltä, mitä salaisuuksia hän selvitti ennen kuolemaansa.

Kun pääministeriä ryvetetään vielä vähän lisää kansainvälisessä mediassa erinäisten sotaan liittyvien skandaaleiden muodossa, kuvio alkaa pikkuhiljaa valjeta, mutta käy myös vaaralliseksi.

The Ghost Writer on jo kolmas tänä vuonna ensi-iltansa saanut elokuva, jossa McGregor näyttelee, mutta jokaiseen rooliinsa hän on sopinut yhtä hyvin. Ghost Writerissa hänen peruskansalaisen olemuksensa sopii loistavasti hiljaisen taustapirun, haamukirjoittajan rooliin, mutta kun salapoliisin vaistot heräävät, herää myös mies.

Ghost Writer ei mässäile jännityksellä ja trillerimäisyydellä missään vaiheessa. Tapahtumat vyöryvät valkokankaalle pikkuhiljaa ja jännitys kasvaa itsestään. Sateinen, kylmä ja kurja sää korostavat salaperäisyyden verhoa, joka peittää pääministerin asuinsaarta ja toimivat elokuvassa kuin yhtenä sen hahmoista. Mielenkiintoinen ja otteessaan pitävä pikkutrilleri, jossa on hieno loppuhuipennus.Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus: Roman Polanski
Käsikirjoitus: Robert Harris, perustuu hänen omaan romaaniinsa
Pääosissa: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williams, Tom Wilkinson, Kim Cattrall, Jon Bernthal
Valmistusmaa: Ranska / Saksa / UK 2010
Genre: draama, trilleri
Ensi-ilta: 9. huhtikuuta 2010
IMDb
Traileri:


Mikäli trailerin embeddaus ei toimi, tässä suora linkki traileriin YouTubessa >>

Kuvat lehdistökuvia