torstai 15. huhtikuuta 2010

Kyselytunnin vastauksia - osa 1, Elokuva & Työ ja Opiskelu

Kiitokset kaikille kyselytuntiin osallistuneille! Kysymyksiä tuli yllättävän paljon, ja vielä laajoja sellaisia. Päätin sitten jakaa ne kahteen postaukseen hieman jaettuna aiheittain.


ELOKUVA-AIHEISET:

BUBBLE: leffabloggarille se kaikista tyypillisin kysymys: elämäsi elokuvana ;) Kuka näyttelisi sinua ja tärkeimpiä ihmisiä ympärilläsi? Mikä olisi tapahtumapaikkana, entä aikakautena, mitä leffassa tapahtuisi?

HUH, kylläpä laajan kysymyksen heitit tuon! Joskus teinkin postauksen asiasta, mutta vain niin, että siinä oli näyttelijät. Pitäydyn edelleenkin samoissa eli minua haluaisin esittämään Uma Thurmanin, mieheni saisi olla Keanu Reeves, äitini Julie Walters ja isäni Benicio del Toro. Tyttäreni on vielä niin pieni, että hänen näyttelijäänsä en osaa valita.

Tarina voisi olla ihana aikuisten fantasiasatu vaikkapa Stardustin tai Princess Briden tyyliin – ei siis missään antiikin aikakaudella, mutta miekkoja pitää olla! Seikkailua! Ja naisten pitää olla kunnon sankarittaria eivätkä saa olla mitään kiljuvia kanoja.

BUBBLE: Minkävärinen olisi light saberisi? ;) 

Valosapelini on aina ollut sininen kuten Obi-Wan Kenobilla :)


MIKAELA: Milloin olet ns huomannut leffahulluutesi? Oliko se jokin tietty leffa jolloin ajattelit että tätä lisää?

Olen myöhäisherännyt varsinaisen leffahulluuden suhteen. Muistan, että rakastin elokuvia jo pienenä ja katsoin telkkarista kaiken maailman leffat, mutta leffateatterissa minulla oli varaa käydä vain harvoin, ja videotkin meille hankittiin vasta kun olin 16v. Siihen asti jouduin aina vuokraamaan myös sen videoiden katselulaitteen (MovieBox, anyone?), kun halusin vuokrata jotain katsomista. Lapsuudestani eniten katseluja sai The Lost Boys, jonka muistan vuokranneeni varmaankin 10 kertaa. Vasta aikuisempana aloin katsoa elokuvia ihan urakalla, nuorempana tyydytin fantasiannälkäni kirjoilla :)

MIKAELA: Minkä elokuvan olet katsonut useimmiten?

Varmaankin olen nähnyt Tähtien sodan ja Imperiumin vastaiskun useimmin. Sitten tulee varmaan tuo jo mainittu The Lost Boys.

VEE: Millaisista elokuvista pidit teininä?

Teininä pidin aikalailla samoista mistä muutkin ikäiseni teinit: Karate Kid, Paluu tulevaisuuteen -trilogia, The Lost Boys, Youngblood, Top Gun, Riskybusiness – hyvin monet Michael J. Foxin ja Tom Cruisen leffat itse asiassa.VEE: Seuraatko jotakin sarjaa säännöllisesti telkkarista?

En ole reiluun kymmeneen vuoteen seurannut mitään sarjaa telkkarista, sillä en yksinkertaisesti vaan muista :) Katson sarjani dvd:ltä ja Lostia ehdin katsoa neljä kautta, viides pitäisi hankkia jostain ja nyt olen aloitellut Supernaturalia (edelleenkin odotan sitä samperin kakkoskautta Playlta!). Nuorena katsoin kaikkea: Dallasia, Dynastiaa, Beverly Hills 90210aa, Melrose Placea, Taisteluparia, Miami Vicea, Wiseguyta....

CHATRIN: No mua kiinnostaa, että mitkä on sun mielestä huonoimpia leffoja ever. Ainakin viisi pitäisi listata ;)

Huonoimpia (tai ainakin tylsistyttävimpiä) näkemiäni elokuvia ever: Speed 2, Cast Away, Pimeä nousee (jota kirjaa rakastin pienenä ja petyin niin kamalasti kun tämä tuli), Superhero Movie, ja eräs muka-kauhuelokuva Room 6. [Piti kyllä vähän luntata IMDb:n vote historystäni...]

VEE: Mistä elokuvista tyttäresi pitää eniten (en tiedä lapsista mitään, joten en osaa ollenkaan arvioida katsooko hänen ikäisensä ylipäätään elokuvia :D)?

3-vuotias tyttäreni rakastaa elokuvia ja katsoisi niitä enemmän kuin on hyväksi. Hänen suosikkinsa ovat Toy Storyt. Mutta myös Totoro, Kikin lähettipalvelu, Autot, Tuhkimo, 101 dalmatialaista, Aristokatit – ja tietysti Muumit ja Late Lammas. Olen koittanut pitää hänet vielä noissa omalle ikäluokalleen sallituissa elokuvissa ja vetää rajan siihen, että jos takakannessa on numero "7", sitä ei saa vielä katsoa, mutta esim. ihanan ihana Bolt ollaan kyllä katsottu.

VEE: Minkä elokuvan pyyhisit kokonaan muistoistasi, jos se olisi mahdollista?

En varmaan mitään elokuvaa pyyhkisi mielestäni – osa pyyhkiytyy sieltä itsestäänkin ;-)

VEE: Kehen elokuvahahmoon/näyttelijään olet ollut ihastunut?

Oih, olen ollut ihastunut NIIN moniin hahmoihin ja näyttelijöihin! Pitkäaikaisin ihastukseni on varmaankin Keanu Reeves.


TYÖ JA OPISKELU:

SIVUSTAKATSOJA: Minä olen kiinnostunut suhteestasi Episodiin ja vähän muuhunkin. Miten päädyit kirjoittamaan kyseiseen lehteen? Kummasta tykkäät enemmän, Episodiin kirjoittamisesta vai blogiin kirjoittamisesta? Miksi? Mitkä ovat Episodiin kirjoittamisen parhaat puolet? Entä huonoimmat? Entä blogin vastaavat? Kuinka vapaasti tunnet saavasi kirjoittaa Episodiin juuri sellaisia tekstejä kuin itse haluat? Editoidaanko tekstejäsi paljon? Miltä se tuntuu? Kirjoitatko samoista elokuvista niin blogiin kuin Episodiinkin? Jos niin, niin onko sinua koskaan pyydetty viivyttämään jostakin elokuvasta kertomista, kunnes lehti on tullut ulos? Keskusteletteko toistenne elokuva-arvioista töissä? Äityykö keskustelu joskus kunnon debatiksi? Entä lukevatko muut työkaverisi blogiasi? Ja lopuksi: mitä mieltä olet Filmihullusta?

Episodi ei ole ensimmäinen lehti johon kirjoitan, vaan lukioikäisenä teimme ystäväni kanssa paljon varsinkin musiikkiaiheisia juttuja paikalliseen sanomalehteemme. Olin siis freelancerina neljä vuotta 16-vuotiaasta lähtien ja haastattelimme aika monet suomirokin legendat Epuista Popedaan ja Ilkka Alankoon, ja jopa Matti Nykäseen. Opiskelu katkaisi kirjoittelun, mutta tietyllä tavalla kaipasin sitä koko ajan. Tutustuin ihan vahingossa Episodin silloiseen päätoimittajaan vuonna 2004 ja kun hän sai tietää minun olevan Harry Potter -fani ja huomasi minun osaavan myös kirjoittaa, hän pyysi josko kirjoittaisin jutun Potterista Episodiin. Siitä tulikin sitten monen sivun ekstra, mutta siitä se yhteistyö lähti.

Lehteen kirjoittaminen on hyvin erilaista kuin blogiin kirjoittaminen ja molemmissa on hyvät puolensa. Blogi on harrastukseni ja vain minun omaisuuttani, joten tänne saan kirjoittaa vapaasti ihan mitä vaan, eikä tekstejä tarvitse viilata niin viimeistellyksi kuin lehteen kirjoittaessani. Olen siis vastuussa vain itselleni :)

En ole kokenut joutuneeni sensuroiduksi lehden puolelta. Jos kirjoitan leffa-arvostelun, on se kyllä aivan täysin minun omani, eikä siihen vaikuta kukaan toinen osapuoli. Mikäli tiedän kirjoittavani lehteen jostakin elokuvasta, en yleensä silloin kirjoita samasta elokuvasta blogiin, ellei siihen ole ihan pakottava tarve. Tai ainakin pyrin siirtämään blogikirjoitukseni lehden julkaisun jälkeiseen aikaan.

Episodiin teen juttuja freelancerina (varsinainen päivätyöni on siis muualla) ja tapaan kolleegoja vain kerran pari kuukaudessa. Keskustelemme toki näkemistämme elokuvista ja kyllä siellä mielipiteet puolesta ja vastaan yleensä ilmoille julkistetaan – kaikkihan emme toki ole aina samaa mieltä! Kolleegani tietävät blogistani, mutta en tiedä lukevatko he tätä (jos luette niin sanokaa HEP!).

Filmihulluun en ole pahemmin tutustunut, joten en osaa sanoa mielipidettä suuntaan tai toiseen.

SIVUSTAKATSOJA: Tähän väliin tuli mieleen kysymys, mikä on koulutuksesi?

Koulutukseltani olen FM, alunperin biologi, mutta alani töitä en ole tehnyt 10 vuoteen vaan ajautunut ihan eri suuntaan pikkuhiljaa. Olenkin joskus harmitellut sitä, etten silloin nuorena osannut ajatella kunnolla ja lähtenyt opiskelemaan vaikkapa journalistiikkaa, joka kuitenkin olisi ollut enemmän minun alani, mutta minä ruusunpunaisten lasien läpi katsova unelmoija kuvittelin haluavani isona susitutkijaksi.


Kuvat Googlen kuvahaulla, susikuva loistava susikuvaaja Jim Brandenburg