maanantai 19. huhtikuuta 2010

Kotona katseltua: The Others (****)

Mikaela kirjoitteli vähän aikaa sitten kauhuelokuvista, joita myös me heikkohermoisemmat voisimme katsoa, tai joista kannattaisi aloitella, jos kauhulle suhteen luuseri koittaa karaista itseään, niin kuin itselläni on nyt tämä projekti menossa. The Others oli Mikaelan listalla ensimmäisenä, ja koska kyseinen leffa on mietityttänyt minua aikaisemminkin, päätin rohkaista itseni ja katsastaa sen - varsinkin kun kirjastosta mukavasti sattui lainaan löytymään.

 The Others kertoo Nicole Kidmanin esittämästä äidistä, Gracesta, joka asuu kahden lapsensa kanssa suuressa kartanossa keskellä sumuista Jerseyn saarta. Perheen isä on kadonnut sodassa ja palveluskunta edellisellä viikolla. Lapsilla on erikoinen sairaus, eivätkä he kestä lainkaan auringonvaloa. Siispä kartanossa eletään verhot ikkunoissa lähes täydellisessä pimeydessä.

Uusi palveluskunta ilmestyy aivan yllättäen oven taakse, mutta perheen ongelmat eivät siihen lopu. Kartanossa kun selvästi tapahtuu jotain kummallista - tytär Anna (Alakina Mann) kertoo näkevänsä öisin oudon pojan, Viktorin, liikkumassa talossa ja Grace itse kuulee askeleita ullakolta. Sitten myös muutakin kuin vain askeleita.
 
Palveluskuntakin iäkkäämmän Rouva Millsin (Fionnula Flanagan) johdolla alkaa käyttäytyä kuin he tietäisivät jotain, mitä Grace perheineen ei tiedä. Jännitys tiivistyy ja pimeässä kartanossa hortoillaan ihan urakalla.

Ja sitten - aivan loistava lopputwisti, joka tuli ainakin minulle yllätyksenä! Oli ihanaa pitkästä aikaa tulla "huijatuksi" noinkin hyvin, sillä minulle se on yksi hyvän elokuvan merkki, ettei ihan kaikkea kerrota heti ja yllätetään katsoja kunnolla.

The Others on jännä elokuva siinäkin mielessä, että en ihan suoraan olisi edes laittamassa sitä kauhu -kategoriaan. Tokihan tässä pimeässä hiipparoidaan ja hieman pelotellaankin, mutta enemmänkin tämä oli minusta jännitysdraamaa. Gracen suhde lapsiinsa on toisaalta suojeleva, mutta kuitenkin hän käyttäytyy heitä kohtaan melkoisen kovakouraisesti - Gracen muutos jämäkästä perheen päästä jopa omaa mielenterveyttään epäileväksi naiseksi on hienosti toteutettu. Lapsista varsinkin Annan näyttelijä suoriutuu roolistaan erinomaisesti - kapinallinen ja rohkea tyttö on kuitenkin sisältä nuori ja hauras. Fionnula Flanaganin esittämä taloustäti Mills on kuitenkin elokuvan jännittävin hahmo - kiltti ja ystävällinen, mutta koko ajan hänen yllään on selkeä salaperäisyyden kehä.

The Others on loistavasti käsikirjoitettu elokuva - se ei pyri shokeeraamaan perinteisillä säikytyksillä vaan vasta lopun twistillään. Lähes kokonaan sisätiloissa, pehmeässä ja salamyhkäisessä kynttilänvalossa kuvattu elokuva pitää jännityksen päällä koko kestonsa ajan. Hienoa, kerrassaan hienoa jännitysdraamaa.

Chileläinen ohjaaja-käsikirjoittaja Alejandro Amenábar ohjasi The Othersin jälkeen Javier Bardemin tähdittämän elokuvan Meri sisälläni (2004).

Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus ja käsikirjoitus: Alejandro Amenábar
Pääosissa: Nicole Kidman, Fionnula Flanagan, Alakina Mann, James Bentley, Christopher Eccleston, Eric Sykes, Elaine Cassidy
Valmistusmaa: USA / Espanja / Ranska / Italia 2001
Genre: kauhu, draama
IMDbSuora linkki traileriin YouTubessa >>

Kuvat © Miramax Films