tiistai 6. huhtikuuta 2010

Kotona katseltua: Nuori Victoria (****)

Olen pitänyt todella paljon Britannian monarkiasta kertovista, oikeaan historiaan ja oikeisiin ihmisiin perustuvista elokuvista kuten Elizabeth (1998), Elizabeth - The Golden Age (2007) ja The Queen (2006). En nimittäin tiedä /muista koulun historiantunneilta paljoakaan, ja on tällaisten historiallisten draamojen kautta mukava oppia jotain uutta historiasta, vaikkakin elokuvan fiktiivispainotteisen linssin läpi värjättynä.

Puvustuksestaan tänä vuonna Oscarin voittanut Nuori Victoria kertoo Britannian pisimpään hallinneen monarkin hallintakauden alkuajoista. Victoria (Emily Blunt) elää vankilamaisissa olosuhteissa äitinsä (Miranda Richardsson) ja Sir Johnin (Mark Strong) pitäessä häntä valtansa alla, tarkoituksena hyötyä nuoresta tytöstä jollain tavalla. Victoria on valtaapitävän kuningas Williamin (Jim Broadbent) suosikki ja niinpä kuninkaan kuoltua valtaan nousee nuori ja kokematon, 18-vuotias Victoria.

Vankilatyyppisestä lapsuudestaan huolimatta Victoriasta on kasvanut huomattavan selväpäinen nainen, joka haluaa olla tehtävässään Englannin kuningattarena hyvä ja on päättänyt onnistua. Pelkkä halu ei kuitenkaan aina riitä valtion johdossa ja kokemattomuus politiikassa ajaa hyvän tahdon yli. Victoria nimittäin jyrää kansan tahdon ja nostaa takaisin pääministeriksi lähimmän neuvonantajansa Lordi Melbournen (Paul Bettany), mikä ärsyttää kansaa. Lopulta Victoria päättää mennä naimisiin pitkäaikaisen kirjeystävänsä ja nuoruuden rakastettunsa prinssi Albertin (Rupert Friend), joka muistuttaa nuorta kuningatarta kaiken kuolevaisuudesta sekä tasapainottaa yksinäisen ja nuoren kuningattaren elämää ja päätöksentekoa.

Nuori Victoria keskittyy pääasiassa Victorian ja Albertin rakkaustarinaan, mutta näyttää myös valtaa pitävän naisen kasvutarinan nuoresta ja kokemattomasta vahvaksi ja oikeudenmukaiseksi kuningattareksi. Blunt rakentaa Victoriastaan samalla herkän ja hauraan, mutta myös aidon ja vahvan, unohtamatta hymyä ja huumorintajua. Friendin Albert on yksi-ilmeisempi ja vakavampi, mutta hän sopii ihanasti nuoreksi rakastetuksi ja uskotuksi mieheksi. Mark Strong Victorian nuoruuden "vankilanjohtajana" on ärsyttävän tylyksi karrikoitu, mutta toisaalta, ainahan Strong tuntuu vetävän roolinsa samalla ilmeellä ja muka-uhkaavalla äänensävyllä.

Kaunista pukudraamaa, suloinen rakkaustarina ja mielenkiintoinen naiskohtalo - me likes.

Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus: Jean-Marc Vallée
Käsikirjoitus: Julian Fellowes
Pääosissa: Emily Blunt, Rupert Friend, Paul Bettany, Miranda Richardson, Mark Strong, Jim Broadbent
Valmistusmaa: UK / USA 2009
Genre: draama, biografia
IMDb