maanantai 26. huhtikuuta 2010

Kotona katseltua: 1974 Tappajan jäljillä (Red Riding -trilogian 1. osa)

Brittiläinen jännitysdraamatrilogia Red Riding perustuu David Peacen kirjasarjaan, joka kertoo sarjamurhista sekä niiden taustalla lymyävästä korkean tason korruptiosta. Sarjan ensimmäinen osa 1974 - Tappajan jäljillä kertoo Andrew Garfieldin esittämän nuoren rikosjournalistin Eddien tutkimuksista.

Pieni tyttö katoaa ja löytyy pian kuolleena joutsenen siivet selkäänsä ommeltuna. Tappajaa ei kuitenkaan löydy. Eddie alkaa kaivella tietoja vähän sieltä sun täältä ja löytää yhtymäkohtia muutaman vuoden takaisiin samankaltaisiin lastenmurhiin. Tutkimuksilla on selvät vaikutukset, sillä Eddietä aletaan uhkailla, hänen kolleegansa kuolee ja hän saa outoja ehdotuksia korkealta taholta.

Ei uskoisi, että tämä elokuva on kuvattu vuonna 2009! Täydellisesti 70-luvun värimaailman ja ilmapiirin vangitseva tarina näyttää hienolta ja tehokeinona tekee reilusti lisää vaikuttavuutta. Korruption kiemurat ovat niin laajalla ja syvällä, että katsoja joutuu tiiviisti seuraamaan tapahtumia, jottei putoaisi kärryiltä.

1974 ei ole mikään mukava jännäri vaan jopa lohduttoman synkkä kuvaus totuuden etsinnästä ja ihmisen perustaavaalaatua olevasta pahuudesta. Loistavat näyttelijät, Garfieldin ohella mm. Rebecca Hall murhaajalle lapsensa menettäneenä äitinä ja Sean Bean paikallisena teollisuuspamppuna, tekevät oivaa työtä.


Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus: Julian Jarrold
Käsikirjoitus: Tony Grisoni, perustuu David Peacen romaaniin
Pääosissa: Andrew Garfield, David Morrissey, Anthony Flanagan, Rebecca Hall, Sean Bean
Valmistusmaa: UK 2009
Genre: trilleri, jännitys, draama
IMDb