perjantai 9. huhtikuuta 2010

Jenkkimimmi romantisoi Irlannissa - Leap Year (**)

Itselleni tuntemattoman ohjaajan Anand Tuckerin ohjaama romanttinen komedia Karkausvuosi - Leap Year on ihanista Irlannin maisemistaan huolimatta melkoista ajanhukkaa. Tuckerin edellinen työ toisaalta, brittitrilleritrilogia Red Ridingin keskimmäinen osa 1983, kiinnostaa minua kovasti ja tuota trilogiaa parhaillaan odotan nähtäväksi dvd-muodossa.

Karkausvuosi kertoo järjestelmällisyyden perikuvasta Annasta (Amy Adams), joka neljän seurusteluvuoden jälkeen odottaa kosintaa kardiologi-poikaystävältään Jeremyltä (Adam Scott). Kun sormusrasian sisältö paljastuukin "vain" korvakoruiksi, Anna päättää tehdä asialle jotain itse - kun Jeremy matkaa työreissuun Dubliniin, lähtee Anna perään, sillä nyt on karkausvuosi ja karkauspäivänä naiset saavat kosia (en ymmärrä, mikseivät muulloinkin? Mitä väliä sillä on kuka kosii ja ketä?).

Annan matka ei suju niin yksinkertaisesti kuin hän odottaa ja kone laskeutuu myrskyn takia Dublinin sijaan Walesiin. Sieltä sisukas nainen vuokraa laivakyydin Irlannin puolelle, jossa taas koittaa saada jonkinlaisen taksikyydin pääkaupunkiin. Hän "haaksirikkoutuu" komean Declanin (Matthew Goode) pubiin ja rahavaikeuksissa oleva Declan lupaa kyyditä Annan Dubliniin palkkiota vastaan. Ja kaikkihan arvaavat, miten sitten käy.

Karkausvuosi on joka suhteessa ennalta-arvattava, mutta se pelkästään ei tee komediasta huonoa. Yleensä pidän Amy Adamsin raikkaasta ja iloisesta tyylistä, mutta Karkausvuodessa hänen hahmonsa menee niin rankasti raivostuttavuuden puolelle, ettei mitään rajaa. Olen miettinyt, että ovatko amerikkalaiset naiset oikeasti kaikki tällaisia kontrollifriikkejä naimisiinmenokoneita, vai mistä johtuu se, että lähes jokaisessa Hollywoodista tulevassa romanttisessa komediassa on tällainen nainen pääosassa? Adamsin oma aito persoona pääsee näkyville vasta aivan lopussa, kun hän jännityksestä täristen tunnustaa miehelle, miltä hänestä oikeasti tuntuu.

Aivan upeita Irlannin maisemia elokuvassa kyllä riittää, mutta sen tarina on yksinkertaisesti lattea ja hahmot ärsyttävyyteen asti kliseisiä.

Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus: Anand Tucker
Käsikirjoitus: Deborah Kaplan, Harry Elfont
Pääosissa: Amy Adams, Matthew Goode, Adam Scott, John Lithgow
Valmistusmaa: USA / Irlanti 2010
Genre: romanttinen komedia
Ensi-ilta: 16. huhtikuuta 2010
IMDbSuora linkki traileriin YouTubessa >>


Kuvat Googlen kuvahausta