keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Kotona katseltua: September Issue (***)

Paholainen pukeutuu Pradaan -elokuvan painajaismaisen Miranda Priestlyn (Meryl Streep) taustalla on kerrottu olevan oikeassa elämässä Voguen päätoimittaja Anna Wintour. The September Issue on dokumentti Wintourista ja muotialan tärkeimmän ja vaikutusvaltaisimman julkaisun, syyskuun jättinumeron tekemisestä.

Voguella on maailmanlaajuisesti miljoonia lukijoita, joten päätoimittajan harteilla lepää suuri taakka lehden kasaamisesta ja kompromisseja pitää tehdä suuntaan ja toiseen - näin Wintourin jalkoihin julkaisun ulkopuolelle saattaa jäädä upeita taideteoksia, joiden tekijät ovat antaneet kaikkensa.

Ohjaaja R.J. Cutler sai ainutlaatuisen mahdollisuuden seurata muotimaailmaa kulissien takana ja päästä lähelle yhtä maailman vaikutusvaltaisinta naista, Anna Wintouria. Tuloksena on mielenkiintoinen katsaus muotitoimituksen saloihin - en tiennyt, että yhden lehden teko aloitetaan useita kuukausia ennen julkaisua! - mutta vain pintaa raapaisemaan pääsevä dokumentti, johon olisi kaivannut vielä hieman enemmän syvyyttä. Wintour jää edelleenkin etäiseksi "jääkuningattareksi", mutta hänestä ei kuitenkaan saa paholaismaista kuvaa, vain voimakkaan, suurien paineiden alla työskentelevän vaikutusvaltaisen johtajan vaikutelman. Häntä kyllä näyttävät pelkäävän maailman suurimmatkin muotisuunnittelijat kuten Oscar De La Renta ja Jean-Paul Gaultier.

Mielenkiintoisen säväyksen dokumenttiin antaa Voguen kuvaajan, entisen mallin, Grace Coddingtonin näkemys Voguen ja muodin maailmaan.

Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus: R.J. Cutler
Pääosissa: Anna Wintour, Grace Coddington, Oscar De La Renta, Jean-Paul Gaultier...
Valmistusmaa: Yhdysvallat 2009
Genre: dokumentti
IMDbJos video ei toimi, tässä suora linkki traileriin YouTubessa >>