perjantai 5. maaliskuuta 2010

Elämä omiin käsiin - Precious (****)

Kuuden Oscarin (paras elokuva, ohjaus, leikkaus, sovitettu käsikirjoitus, naispääosa ja -sivuosa) ehdokas Precious kertoo tarinan 16-vuotiaasta Clareece Precious Jonesista (Gabourey Sibide). Preciousiksi (suomeksi "Aarre") kutsuttu tyttö on rankasti ylipainoinen, hän ei osaa lukea eikä kirjoittaa ja lisäksi hän on jo toista kertaa raskaana - lasten isänä Preciousin oma isä. Precious asuu kahdestaan hirviömäisen äitinsä Maryn (Mo'Nique) kanssa, hänen ensimmäinen lapsensa, downin syndroomainen "Mongo" asuu isoäidin luona.

Preciousin äiti on lähes koko tytön elämän ajan haukkunut ja solvannut tytärtään tyhmäksi ja rumaksi, ihmiseksi josta ei ole mihinkään. Äiti itse elää sosiaaliturvan varassa ja lojuu päivät pitkät nojatuolissaan katsoen visailuohjelmia televisiosta.


Kun Precious erotetaan raskautensa takia normaalista koulusta, hän saa mahdollisuuden oppia lukemaan ja kirjoittamaan vaihtoehtoisessa Each one teach one -koulussa. Pienessä ryhmässä muiden laiminlyötyjen nuorten keskellä Precious alkaa vihdoin elää ja ottaa elämäänsä omiin käsiinsä. Mutta kaikkeen ei voi itse vaikuttaa, sen saa Precious karvaasti kokea.


Ennakkonäytöksen alussa jaetut nenäliinapaketit tulivat varmasti monelle katsojalle tarpeeseen, sillä nuoren Preciousin tarina henkisen ja fyysisen väkivallan keskellä, joka suunnalta laiminlyötynä tyttönä on rankkaa katseltavaa. Toivon pilkahduksiakin jakava tarina vie monesti jalat alta ja lopussa kuultava äidin tunnustus on jotain kammottavaa.

Precious ei kuitenkaan ryve itsesäälissä ja ahdistuksessa, tytön haavemaailma on jotain ihan muuta ja se antaa kevyempiä pilkahduksia muuten äärimmäisen rankassa tarinassa. Samoin Preciousin uudet koulukaverit, Paula Pattonin näyttelemä opettaja Blu Rain sekä Mariah Careyn tulkitsema sosiaalityöntekijä tuovat tytön elämään positiivisia kiinnekohtia, jollaisia hänellä ei koskaan aikaisemmin ole ollut.


Elokuvan vaikuttavimman roolisuorituksen tekee jo useaan otteseen palkittu Mo'Nique äitihirviön roolissaan. Preciousin äiti on joka suhteessa niin kammottava ihminen, että hänen näyttelemisensä ei ole voinut olla kovin helppoa. Oscari hälle, veikkaan minä.

Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus: Lee Daniels
Käsikirjoitus: Geoffrey Fletcher, perustuu Sapphiren romaaniin Push
Pääosissa: Gabourey Sibide, Mo'Nique, Paula Patton, Mariah Carey, Lenny Kravitz
Valmistusmaa: Yhdysvallat 2009
Genre: draama
IMDb
Traileri: tsekkaa TrailerAddictista >>