lauantai 27. maaliskuuta 2010

Draamaa ja trilleriä: Valkoinen nauha ja Shutter Island

Das Weisse Band - Valkoinen nauha (M. Haneke, 2009) - **** - IMDb

Saksalaisen Michael Haneken mustavalkoinen tutkielma oudoista tapahtumista juuri ennen ensimmäistä Maailmansotaa pienessä kylässä Pohjois-Saksassa voitti Cannesissa Kultaisen Palmun ja oli vahvasti mukana parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-kilpailussa.

Tarina kerrotaan kylän opettajan suulla. Oudot tapahtumat alkavat, kun kylän lääkärin hevonen laukkaa puiden väliin viritettyyn rautalankaan ja lääkäri on vaarassa menettää rytäkässä henkensä. Kylän lapsiin alkaa myös kohdistua kummallista väkivaltaa, joka vaikuttaa rituaaleilta. Lisäksi lapset tuntuvat olevan yllättävän kiinnostuneita toisten asioista.

Mielenkiintoinen trillerityyppinen lähestymistapa pitää jännityksen yllä koko elokuvan ajan. Mustavalkoinen kuvaus tuo mukaan omaa salaperäistä virettään. Elokuva ei ole aivan yksioikoinen, eikä se välttämättä avaudu kaikille.
 

Shutter Island (M. Scorsese, 2010) - **** - IMDb

Martin Scorsesen ohjaama, 50-luvulle sijoittuva trilleri kertoo sheriffi Teddy Danielsista (Leonardo DiCaprio) ja hänen tutkimuksistaan saarella, jonka vankimielisairaalasta on karannut vaarallinen vanki. Tutkimukset paljastavat vankilasta, sen työntekijöistä ja asukkaista häiriinnyttäviä seikkoja. Lopulta Daniels ei enää voi luottaa keneenkään, mutta voiko hän luottaa edes itseensä?

Elokuva on psykologisesti jännittävä, otteessaan pitävä draamatrilleri, jonka tarina haastaa katsojansa. Se jättää ihanan kutkuttavalla tavalla miettimään, mikä olikaan totta ja mikä mielikuvitusta. DiCaprio tekee jälleen kerran loistavan roolisuorituksen.