torstai 25. maaliskuuta 2010

Aito tuhkimotarina - Aavikon kukka (****)

Waris Dirie on Somaliasta kotoisin oleva malli ja ihmisoikeuksien puolesta puhuva YK:n hyväntahdonlähettiläs. Hänen elämänsä on ollut varsinainen tuhkimotarina ja tämän tarinan hän kertoi ensin kirjassaan Aavikon kukka, josta nyt tehty elokuvaversio tulee Suomessa ensi-iltaan ensi viikolla (2. huhtikuuta).


Aavikon kukka kertoo kuinka pikkuruinen, vuohia Somalian aavikolla paimentava Waris (Soraya Omar-Sceco) meinataan naittaa kuusikymppiselle miehelle neljänneksi vaimoksi. Vanhempiaan uhmaava Waris karkaa kotoa, vaeltaa läpi kuuman aavikon paljaat jalat verillä pääkaupunkiin Mogadishuun, josta hänen sukulaisensa puolestaan lähettävät hänet Lontooseen toisten sukulaisten piiaksi.


Lontoossa aikuinen Waris (etiopialainen malli Liya Kebede) päätyy lopulta kadulle. Hän tapaa ystävällisen myyjätytön Marylinin (Sally Hawkins), joka majoittaa laihan neitokaisen luokseen. Marylinin avulla Waris saa myös töitä siivoojana läheisestä hampurilaispaikasta, joka onnenkantamoisena sattuu olemaan huippuvalokuvaaja Terry Donaldsonin (Timothy Spall) kantapaikka. Terry bongaa eksoottisen kauniin Warisin ja siitä alkaa neidon käsittämätön tie mallimaailman huipulle.


Jo pelkästään tämä tuhkimotarina olisi riittänyt mielenkiintoisen elokuvan aineksiksi, mutta ei tässä vielä kaikki. Aavikon kukka nimittäin ottaa voimakkaasti kantaa maailmalla edelleen naisiin kohdistuvaan järkyttävään väkivaltaan, naisten ympärileikkaukseen. Waris joutui kyseisen silpomisen kohteeksi pikkutyttönä ja hän oli ensimmäisiä naisia, jotka julkisesti puhuivat asiasta ja toivat asiaa yleiseen tietoisuuteen.

Aavikon kukka on mielenkiintoinen tuhkimotarina höystettynä vakavammalla taustavireellä. Elokuva ei ole väännetty otsa kurtussa vakavalla naamalla - varsinkin sen alku on varsin kevyt - mutta uskoisin että ainakin naiskatsojissa lopun paljastukset nostattavat helposti suuria tuntemuksia. Elokuva on kuvastoltaan kaunis: sen aavikkokuvaukset hivelevät silmää ja mallimaailman kuvaus puolestaan on kuin suoraan Voguesta.

Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus: Sherry Horman
Käsikirjoitus: Sherry Horman, perustuu Waris Dirien romaaniin
Pääosissa: Liya Kebede, Sally Hawkins, Timothy Spall, Craig Parkinson, Anthony Mackie, Juliet Stevenson, Soraya Omar-Sceco
Valmistusmaa: UK / Saksa / Itävalta 2009
Genre: draama
Ensi-ilta: 2. huhtikuuta 2010
IMDb
Traileri:


Mikäli video ei toimi, tässä suora linkki traileriin YouTubessa >>
Vasemmalla kuva alkuperäisestä Waris Diriestä.

Hänestä voi lukea lisää Wikipediasta >>
Dirie on myös perustanut Waris Dirie Foundation -nimisen hyväntekeväisyysjärjestön, joka auttaa ympärileikattuja tyttöjä ja naisia.

Kuvat Googlen kuvahausta