lauantai 13. helmikuuta 2010

Suosikkiohjaajiani, osa 1: Pedro Almodòvar

Vuosien varrella kuin salaa yhdeksi suosikkiohjaajakseni on noussut espanjalainen Pedro Almodòvar. Kun katselen vaikkapa omaa elokuvahyllyäni, se "Almodovar-osasto" on melkoisen runsas verrattuna moniin muihin ohjaajiin, ja pakko on ollut siis minunkin tunnustautua tämän omaperäisen miehen ihailijaksi.

Almodovarhan ei ole ainoastaan ohjaaja, vaan hän myös käsikirjoittaa kertomansa tarinat itse. Hänen IMDb-sivunsa "Awards" -kohta on huikea: "Won Oscar. Another 90 wins & 61 nominations". Mistään turhasta äijästä ei siis ole kyse.

Avoimesti homoseksuaali Almodovar kuvaa elokuvissaan hyvin rankkoja ja arkoja aiheita - muttei koskaan unohda lisätä mukaan komediallista elementtiä. Hänen elokuvansa pursuavat transvestiittejä, homoseksuaaleja, nymfonaaneja, sukupuolen leikkauksen tehneitä, petettyjä, jätettyjä, hyväksikäytettyjä... aiheet liukuvat sujuvasti insestistä alkoholismiin, onnettomasta parisuhteesta yksinäisyyteen. Aina ne kuitenkin kertovat ihmisten välisistä, usein vaikeista ja eriskummallisista suhteista.

Yksi Almodovarin tavaramerkki on hänen selkeä rakkautensa pääosien naisiin. Hän kuvaa naisensa uskomattoman kauniilla ja persoonallisella tavalla, eikä koskaan pakota heitä johonkin stereotypiaan. Almodovarin luottonäyttelijät kuten Carmen Maura ja Penelope Cruz hehkuvat jokaisessa roolissaan naisena olemisen haurasta vahvuutta.


Almodovar aloitti elokuvan teon kuvaamalla kaitafilmille lyhytelokuvia. Vuonna 1980 alkoi hänen virallinen elokuvaohjaajan uransa, eikä sille loppua näy. Hän on Cannesin elokuvajuhlilla voittanut parhaan ohjaajan palkinnon elokuvasta Kaikki äidistäni ja parhaan käsikirjoituksen palkinnon elokuvasta Volver - Paluu. Sama elokuva palkittiin myös kollektiivisella palkinnolla sen kuuden naisnäyttelijän kesken. Oscarinsa Almodovar sai elokuvan Puhu hänelle käsikirjoituksesta, mistä hän oli myös ehdolla ohjauspalkinnon saajaksi.


Almodovarin pitkät elokuvat:
 1. Los abrazos rotos - Särkyneet syleilyt (2009) - *** - Tarina rakkaudesta ja mustasukkaisuudesta sokean elokuvaohjaaja Mateo Blancon kertomana. Almodovarin aikuismaisimpia elokuvia, mutta ei nouse vaikuttavuudessaan ohjaajan parhaimmistoon. Pääosassa menetettynä rakkautena Penelope Cruz.
 2. Volver - Paluu (2006) - **** - Raadollinen kuvaus kuuden naisen elämästä. Loppuhuipennus tuntuu kammottavalta, vaikka tarina muuten on kerrottu melkoisen kevyesti. Pääosassa Penelope Cruz.
 3. La mala educación - Paha kasvatus (2004) - ***** - Yksi suosikeistani. Perustuu Almodovarin omaan kokemukseen katolilaisessa sisäoppilaitoksessa. Pääosassa meksikolainen Gael Garcia Bernal.
 4. Hable con ella - Puhu hänelle (2002) - **** - Tarina yksinäisyydestä. Ei päässyt aivan suurimpien suosikkieni joukkoon.
 5. Todo sobre mi madre - Kaikki äidistäni (1999) - ***** - Almodovarin äidin rakkaus purkautuu tässä elokuvassa mielenkiintoisella tavalla. Aivan loistava elokuva.
 6. Carne trémula - Lihan värinä (1997) - **** - Mielenkiintoinen ihmissuhdehässäkkä pääosissaan Penelope Cruz ja Javier Bardem.
 7. La flor de mi secreto - Salaisuuteni kukka (1995) - odottaa katsomista dvd-hyllyssä
 8. Kika (1993) - odottaa katsomista dvd-hyllyssä
 9. Tacones lejanos - Korkeat korot (1991) - näkemättä
 10. ¡Átame! - Ota minut! Sido minut! (1990) - *** - Hassu tarina kidnappauksesta ja uhrin rakastumisesta kidnappaajaansa. Pääosassa Antonio Banderas.
 11. Mujeres al borde de un ataque de nervios - Naisia hermoromahduksen partaalla (1988) - **** - Ensimmäinen Almodovar-elokuvani, joka on säilyttänyt kulttiasemansa. Tarina ryhmästä onnettomia naisia, joiden elämä kummallisesti tuntuu kietoutuneen saman miehen ympärille. Oli Oscar-ehdolla vieraskielisten elokuvien sarjassa. Pääosassa Carmen Maura ja sivuosassa mm. Antonio Banderas.
 12. La ley del deseo - Intohimon laki (1987) - *** - Tarina muistinsa menettävästä elokuvaohjaajasta ja tähän intohimoisesti rakastuneesta nuoresta miehestä.
 13. Matador (1986) - odottaa katsomista dvd-hyllyssä
 14. ¿Qué he hecho yo para merecer esto!! - Mitä olen tehnyt ansaitakseni tämän? (1984) - **** - Carmen Mauran tähdittämä huima sekasotku.
 15. Entre tinieblas - Pahat tavat (1983) - odottaa katsomista dvd-hyllyssä
 16. Laberinto de pasiones - Intohimojen labyrintti (1982) - *** - Almodovar itse tekee lavaesiintymisen tässä hyvin komediallisessa ja suorasukaisessa ihmissuhdesopassa, jonka insestikohtaukset ällöttävät. Nuori Antonio Banderas tekee yhden ensimmäisistä elokuvarooleistaan homoseksuaalina Sadecina. Tämän jälkeen hänet on nähty vielä useasti kuvaamassa miesrakkautta, mutta vuosien mittaan hän pääsi esittämään muitakin rooleja - päätyen lopulta Hollywoodin kassamagneetiksi.
 17. Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón - Pepi, Luci, Bon ja muut tytöt (1980) - näkemättä

Kuvat Googlen kuvahausta