maanantai 15. helmikuuta 2010

Omasta taivaasta käsin - The Lovely Bones (***)

Alice Seboldin kirjoittamaan, kriitikoiden kehumaan bestselleriin perustuva Oma taivas kertoo nuorena murhatusta Susie -tytöstä (Saoirse Ronan), joka jää tietynlaiseen välitilaan maallisen maailman ja kuoleman jälkeisen maailman välille tarkkailemaan perhettään ja rakkaitaan - sekä murhaajaansa.

Taru sormusten herrasta -tiimin (Peter Jackson ohjaajana sekä Fran Walsh ja Philippa Boyens käsikirjoittajina) työstämänä odotukset olivat korkealla tarinan suhteen. Se kuitenkin hieman petti odotukset, sillä koko ajan odotin jotain tapahtuvaksi, mutta sen sijaan valkokankaalla näytettiinkin vain kohtaus kohtaukselta visuaalisesti hienoja fantasiaviritelmiä Susien "taivaasta".

Nuoren tytön murha on todella rankka kokemus niin lapsen vanhemmille ja sisaruksille kuin lapselle itselleen. Muutamassa kohtauksessa Oma taivas tavoittaa tämän aiheen karmivuuden, sen fyysisen ja henkisen raakuuden (vaikka siis varsinaista murhaa ei elokuvassa näytetäkään - tiedoksi heikompihermoisille). Mutta kokonaisuutena elokuva muodostuu epämääräiseksi häröilyksi "taivaassa" ja lopulta kuolleiden tyttöjen kohtaaminen saa jopa korneja piirteitä. Parhaimmillaan elokuva onkin kuvatessaan Susien perheen kokemuksia tyttären murhan jälkeen ja varsinkin kun seurataan murhaajan edesottamuksia.

Mark Wahlberg surevana isänä ei ihan täysin vakuuta ja Rachel Weisz Susien äitinä ei ihan saa aiheen vaatimaa tuskaa rooliinsa. Susan Sarandon alkoholisoituneena isoäitinä taas tuntuu väkisin väännetyltä koomiselta kevennykseltä, joka enemmänkin ärsyttää. Stanley Tucci on ainoa, jonka roolisuoritus jää kunnolla mieleen. Älykäs ja kekseliäs, mutta yöks niin niljakas. Hän onkin roolistaan ehdolla sivuosa-Oscarin saajaksi.
Saoirse Ronan käänsi katseet vuonna 2007 hienolla roolisuorituksellaan kateellisena pikkusisarena elokuvassa Sovitus - Atonement. Selkeästi tässä naisen alussa on potentiaalia edelleenkin, ainakin oikean ohjaajan käsissä. Omassa taivaassa Ronanin rooli jää jäsentymättömäksi haahuiluksi, mutta se ei ole hänen oma syynsä.

Oma taivas herättää paikoitellen voimakkaita tunteita ja on visuaalisesti komeaa katsottavaa - siitä kolme tähteä ja "ihan ok" -maininta. Alkuperäisteosta en ole lukenut, mutta olen ymmärtänyt, että se on koskettavuudessaan aivan eri luokkaa kuin Jacksonin elokuvaversio. Kokonaisuutena elokuva jättää kuitenkin jälkeensä hieman tyhjän olon, kuin se ei olisi aivan saavuttanut päämääräänsä.

Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus: Peter Jackson
Käsikirjoitus: Fran Walsh, Philippa Boyens, perustuu Alice Seboldin romaaniin
Pääosissa: Saoirse Ronan, Mark Wahlberg, Stanley Tucci, Rachel Weisz, Susan Sarandon, Rose McIver
Valmistusmaa: USA / UK / Uusi Seelanti 2009
Genre: draama, fantasia
IMDb
Trailer: tsekkaa Applelta