maanantai 1. helmikuuta 2010

MovieMonday 25: Cold as ice

Elokuvamaanantain aiheena tällä viikolla on ulkolämpötilaan sopivasti kylmyys, "cold as ice". Valintani viikon elokuvaksi osui pienen harkinnan jälkeen lopulta vuonna 1996 julkaistuun, Renny Harlinin ehkä minun kirjoissani parhaaseen elokuvaan (Die hard 2:n ohella), Long Kiss Goodnight.


Elokuvassa Harlinin silloinen aviovaimo Geena Davis näyttelee ihan tavallista perheenäitiä ja opettajaa, joka onkin muistinsa menettänyt palkkatappaja. Naisen muisti palailee pätkittäin, kun pahat tyypit pääsevät hänen jäljilleen. Seuraa muodonmuutos ja ajojahti, johon Davisin avuksi tulee Samuel L. Jacksonin esittämä yksityisetsivä Mitch.

Suuri osa elokuvasta osuu talveen ja yksi ikimuistettavimpia kohtauksia on se, kun Davisin hihattomaan toppiin puettu roolihahmo upotetaan sidottuna uudestaan ja uudestaan jääkylmään veteen kidutustarkoituksessa. Joka kerta pinnalle nostettaessa hänen huulensa ovat sinisemmät. Paleltaa pelkkä katselu!

Hieno toimintakohtaus elokuvassa on myös se, kun Davisin roolihahmo vetää jalkaansa luistimet säästääksensä aikaa lammen kiertämisessä - nopeampaa luistella yli!

Naispuoliset toimintasankarit ovat aina olleet minun heikko kohtani, siksi kai niin paljon Long Kiss Goodnightistakin pidän. Siinä Davis on rankka mimmi, kunnollinen naishahmo, joka ei äijiä kumartele, mutta jolla on kuitenkin inhimillinen puolensa.