tiistai 16. helmikuuta 2010

Kotona katseltua: SherryBaby (***)

Katselin eilen pitkään hyllyssä näkemistä odottaneen elokuvan SherryBaby vuodelta 2006. Laurie Collyerin käsikirjoittama ja ohjaama pienimuotoinen draama kertoo vankilasta vapautuvasta Sherrystä, joka joutuu taistelemaan tavalliseen elämään sopeutumisessa ja pienen tyttärensä rakkaudesta. Elokuva meni Suomessa aikanaan suoraan dvd:lle, mikä toisaalta on ihan ymmärrettävää sen pienimuotoisuuden sekä rankan ja seksuaalisen sisällön vuoksi.

Maggie Gyllenhaal sai pääosaroolistaan Sherrynä Golden Globe-ehdokkuuden. Sherry on nuori nainen, joka kolmen vuoden vankilatuomion jälkeen palaa takaisin juurilleen. Hänen noin 5-vuotias tyttärensä on ollut Sherryn veljen ja tämän vaimon hoidossa, ja ymmärrettävästi Sherry odottaa innolla tyttärensä tapaamista. Jälleennäkeminen ei kuitenkaan suju niin kuin Sherry olisi odottanut - pieni tytär ei otakaan oikeaa äitiään avosylin ja rakkaudella vastaan.

Huumeisiin aikoinaan sortunut Sherry uhkaa ajautua uudestaan pois kaidalta tieltä, kun elämä vankilan muurien ulkopuolella ei olekaan mikään paratiisi. Ihmiset suhtautuvat häneen välinpitämättömän oloisesti, jopa vihamielisesti, eikä hän suoranaisesti itsekään osaa parantaa tilannettaan.

Yksi äidin pahimpia pelkoja lapsen kuoleman lisäksi on varmasti se, että oma lapsi ei enää rakasta. Gyllenhaalin kahtiajakoinen roolisuoritus toisaalta tällaisena rakastavana äitinä, toisaalta epävarmana ihmisenä on hieno, ja yksi syy Sherryn ajautumiselle huumeisiin ja epävarmuuteen kuvataan loistavasti yhdessä ainoassa pienessä ja sanattomassa kohtauksessa.

Gyllenhaal on elokuvan kantava voima. Välillä jopa raa'an seksuaalinen rooli ei varmasti ole ollut mikään helppo suoritus, mutta tämä elokuvasuvun kasvatti vetää roolinsa täydellisellä ammattitaidolla.


Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus ja käsikirjoitus: Laurie Collyer
Pääosissa: Maggie Gyllenhaal, Danny Trejo, Brad William Henke, Bridget Barkan, Ryan Simpkins, Giancarlo Esposito
Valmistusmaa: USA 2006
Genre: draama
IMDb
Trailer: tsekkaa Applelta