sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Kotona katseltua: Lukija (****)

Woohoo! Sain vihdoinkin, pitkän pitkän aikaa valiteltuani, että en ole kyseistä elokuvaa vielä nähnyt, katsottua Lukijan, jonka naispääosasta Kate Winslet palkittiin Oscarilla viime vuonna. Satuin nimittäin huomaamaan, että kyseinen elokuva on ihan teräväpiirtona pääkaupunkiseudun kirjastoissa, ja muutaman viikon odoteltuani leffavaraukseni oli haettavissa lähikirjastosta.

Lukija alkaa voimakkaana draamana nuoren Michaelin (David Kross) ja häntä noin kaksi kertaa vanhemman Hannan (Winslet) rakkaudesta 50-luvun Saksassa. Hanna opettaa Michaelille seksin salat ja Michael puolestaan lukee Hannalle ääneen. Epäsuhtainen suhde ajautuu kuitenkin pienoiseen kriisiin ja Hanna muuttaa pois sanomatta sanaakaan. Michael lähtee opiskelemaan lakia yliopistoon ja yllättäen hänen ja Hannan polut risteävät, kun lakiopiskelijat tulevat seuraamaan keskitysleirivartijoina toimineiden naisten oikeudenkäyntiä - Hanna heistä yhtenä.

Mm. Tunnit ja Billy Elliot -elokuvien ohjaaja Stephen Daldry on saanut vangittua usean eri ajan kuvan hyvin realistisesti ja luonut intensiivisen tarinan nuoruuden rakkaudesta, jonka vaikutukset yltävät vuosikymmenten taakse.Winslet ja Kross ovat rooleissaan loistavia, mutta siltikin olisin antanut Winsletille viime vuoden Oscarin toisesta roolista, vereslihalla tehdystä Revolutionary roadista. Keskitysleiritarinat tosin tuntuvat olevan Elokuva-akatemialle heikko kohta.


Nuori Kross ja Michaelia vanhempana esittävä Ralph Fiennes ovat hieman eriparia, eikä fyysinen vanheneminen toisesta toiseksi ole oikein uskottava, vaikka molemmat toki vetävät roolinsa ansiokkaasti ja vakuuttavalla traagisuudella.

Vaikka kyseessä on erittäin hieno ja paikoitellen hyvin vaikuttavakin elokuva, minua aina tällaisissa alkaa ahdistaa se, miten ylpeys, häpeä ja joku muu estää sanomasta jotain, ja tämä sitten vaikuttaa monen ihmisen koko elämään. Masentavaa.


Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus: Stephen Daldry
Käsikirjoitus: David Hare, perustuu Bernhard Schlinkin romaaniin
Pääosissa: Kate Winslet, David Kross, Ralph Fiennes
Valmistusmaa: Yhdysvallat / Saksa 2008
Genre: draama
IMDb
Trailer: tsekkaa Applelta

Kuvat Googlen kuvahausta