sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Kotona katseltua: The Hurt Locker (****)

Pitkän aikaa harmittelin sitä, että en ehtinyt teatteriin katsomaan Kathryn Bigelow'n uutta ohjausta The Hurt Locker, joka palkittiin Brittien Baftalla ja joka Oscar-kisassakin varmasti tulee olemaan kova kilpailija. Ja onneksi sitten sain käsiini blu-ray -version vielä näin ennen Oscareita. Odotukset olivat ymmärrettävästi siis kovat!
The Hurt Locker on sotaelokuva olematta varsinaisesti sotaelokuva. Se kuvaa adrenaliinikoukussa olevan sotilaan Williamin (Jeremy Renner) työtä pommimiehenä Irakissa. Yli 800 pommia purkanut mies ei pelkää kuolemaa, eikä ilmeisesti sitä paljon edes ajattele, vaan astelee kaikessa rauhassa viritettyjen pommien luokse, sellaisten, jotka voisivat räjäyttää puoli korttelia olemattomiin. Elokuvassa ei suoranaisesti siis sodita vaan trillerimäisen jännityksen vallassa puretaan pommeja. Ammuskelukin jää oikeastaan yhteen kohtaukseen, kun Williamin ryhmä törmää aavikolla Ralph Fiennesin johtamaan Brittiryhmään ja joutuu heidän kanssaan väijytykseen.

The Hurt Locker on mielenkiintoinen elokuva. Sen näkemisen jälkeen minulle hetkiseksi tuli olo, että voi ei, taas näitä ns. sankaritarinoita miehistä, jotka tekevät hurjan vaarallista työtä oman elämänsä - ja kaiken muun - uhalla. Vähän aikaa pohdiskeltuani aloin muuttaa käsitystäni "sankari"tarinasta - ehkä tämä olikin surullinen kuvaus miehestä, joka ei todellakaan osaa välittää mistään muusta kuin huumeeksi muodostuneesta työstään ja adrenaliiniannoksestaan?

Toimintaelokuvien kuningatar Bigelow tekee loistavaa työtä ohjauksessaan - intensiivinen jännitys on käsinkosketeltavaa koko elokuvan keston ajan. Myös visuaalisesti useat kohtaukset hipovat täydellisyyttä - William pommipuvussaan, hidastetut pommien räjähdykset ovat yksinkertaisesti kauniita. Williamin hahmo on kuvattu mielenkiintoisesti, päällisin puolin kylmän ja töykeän oloinen mies murtuu nähdessään lapsesta tehdyn ruumispommin, mutta ei silti pysty suhtautumaan omaan lapseensa tunteella.

Sivuosassa Williamin vaimona vilahtaa Lostista tuttu Evangeline Lilly, jota en aikaisemmin ole pahemmin elokuvarooleissa nähnytkään.

The Hurt Locker on hieno ja laadukkaasti tehty elokuva, mutta silti se ei saanut minusta täysin otetta. Vaikuttavuudestaan huolimatta se tuntui katoavan mielestä saman tien - tästä taas näkee sen, kuinka eri ihmisiin eri elokuvat vaikuttavat niin eri tasolla - itse kun en pysty pitämään mestariteoksena elokuvaa, joka ei tunnu jossain syvällä sisuskaluissa asti. Uskon menestystä Oscareissa tulevan, vaikka en itse tätä nyt vuoden parhaaksi elokuvaksi olisikaan nostamassa. Upea elokuva joka tapauksessa - neljä tähteä.


Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus: Kathryn Bigelow
Käsikirjoitus: Mark Boal
Pääosissa: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Gerarghty, Ralph Fiennes, Guy Pearce, David Morse, Evangeline Lilly
Valmistusmaa: Yhdysvallat 2008
Genre: draama, sota, toiminta, trilleri
IMDb
Trailer: tsekkaa Applen trailerivarastosta

Kuvat kaivettu Googlen kuvahausta