tiistai 9. helmikuuta 2010

Kadonneet viisi tähteä

Viime aikoina on julkaistu hirvittävän vähän todellisia mestariteoksia elokuvarintamalla. Esimerkiksi vuonna 2009 ei mielestäni kovinkaan moni elokuva yltänyt täyteen viiteen tähteen - taisikohan yksi viime vuonna Suomessa ensi-iltaan tulleista elokuvista päästä minun listallani sinne täyteen viiteen tähteen asti (Milk).

Mietin, että mistähän tämä johtuu? Tehdäänkö nykyisin "huonompia" elokuvia kuin aikaisemmin? Oliko viime vuosi vain huono leffavuosi? Vai enkö vain ole sattunut näkemään niitä mestariteoksia? Vai ovatko minun kriteerini nousseet kohtuuttoman korkeiksi, enkä enää osaa nauttia elokuvista samaan tapaan kuin ennen?


Tulin omassa päässäni siihen lopputulokseen, että syynä on näiden yhdistelmä - viime vuosi ei todellakaan ollut mikään huippuvuosi elokuvan kannalta, mutta toisaalta omat kriteerini ovat nousseet korkeammalle. Jotta elokuva todella vaikuttaa minuun niin, että voin nostaa sen täydellisten viiden tähden mestariteosten joukkoon, sen pitää tarjota jotain uutta - olkoon se sitten tapa kertoa tarina (mikä minulle on aina elokuvassa se tärkein asia - tarina) tai tapa esittää tuo tarina.

Animaatioiden suhteen viime vuosi oli suhteellisen hyvä - Suomessa julkaistiin Bolt, Up - Kohti korkeuksia ja Coraline, jotka kaikki olivat visuaalisesti komeasti toteutettuja ihastuttavia tarinoita, viihdyttäviä elokuvia, hieman erilaisia ja jollakin tapaa sykähdyttäviä. Mutta eivät nekään päässeet ihan sinne viiteen tähteen, vaikka esimerkiksi Boltia ja Coralinea olen jo välillä ollut sinne nostamassakin.


Joka viikko perjantaisin katson Hesarin NYT-liitteestä siinä arvioidut elokuvat ja kriitikoiden tähtilistauksen siinä takasivulla. Joka viikko ihmettelen listassa olevan Turun Sanomien Tapani Maskulan tähdityksiä ja mietin, että hän on tainnut kasvaa elokuvien suhteen melkoisen kyynikoksi, koska hän ei tunnu pitävän enää mistään.  Mietin, miksi ihminen haluaa olla elokuvakriitikkona, jos ei enää nauti elokuvista? Ja joka kerta ajattelen, että minä en ainakaan halua muuttua yhtä kyyniseksi. Minulle elokuvat kun ovat edelleenkin nauttimista varten.

Oletko sinä huomannut muutosta omassa suhtautumisessasi elokuviin? Mitä mieltä olet viimeaikaisten julkaisujen laadusta?


Kuvat Googlen kuvahausta