torstai 18. helmikuuta 2010

Homoja ja huijareita - I love you Phillip Morris (***)

Tositapahtumiin ja Steven Jay Russellista kertovaan kirjaan perustuva I love you Phillip Morris on samalla sekä uskomaton huijaritarina että kaiken voittavan rakkauden tarina. Mestarihuijari Steve Russellia elokuvassa näyttelee Jim Carrey ja hänen suurta rakkauttaan Phillip Morrisia Ewan McGregor.

Pikkupoika Steve saa tietää olevansa adoptoitu. Myöhemmin työskennellessään poliisina hän käyttää hyväkseen ammattiaan etsiäkseen biologista äitiään - tämä löytyykin, mutta tulos ei ole aivan se, mitä Steve odotti. Steve on naimisissa hurskaan Debbien (Leslie Mann) kanssa ja heillä on yksi tytär. Kun Steve joutuu auto-onnettomuuteen, josta nippanappa selviää hengissä, hän päättää elää loppuelämänsä täysillä - ja juuri sellaisena kuin on.

Vaimolleen hän tunnustaa olevansa homoseksuaali, jättää poliisin työt ja alkaa rahoittaa "kallista homosteluaan" huijaamalla rahaa - ajan mittaan tämä johtaa hänet vankilaan, missä hän tapaa suuren rakkautensa Phillipin. Rahoittaakseen ylellisen elämäntapansa ja rakkautensa Steven huima ja uskomaton huijaus-, vankila- ja vankilapakokierre jatkuu. Turhaan tätä miestä ei ole kutsuttu "houdiniksi", sillä niin mielikuvituksellisia hänen vankilapakonsa ovat.


Leffan jälkeen oli jotenkin hankala päättää, että mitä mieltä tästä elokuvasta oli - toisaalta tykkäsin hauskoista huijaritarinoista ja kokonaisuus oli mielenkiintoinen, mutta yksi palanen ei vaan sopinut minun maailmaani - Jim Carrey. Carreylle tyypillinen ylinäyttely ja McGregorille tyypillinen huomattavasti pienimuotoisempi toteutus kun sotivat toisiaan vastaan todella paljon.

Carrey ei tuntunut oikein tietävän, tekeekö hän hulvatonta komediaa vai jotain vakavampaa, ja siksipä hän teki puoliksi molempia. Ja tämä sai ainakin minun karvat pystyyn. Olisin ottanut Carreyn tilalle melkein kenen muun näyttelijän tahansa!

Tarinana elokuva on hupaisa kokonaisuus mielettömiä huijauksia, homostelua ja aitoa rakkautta. McGregor sopii hieman tyttömäisen Phillipin rooliin koiranpentusilmineen ihanasti ja tekee aidosti rakastettavan roolisuorituksen. Hänen "homostelunsakin" on sellaista tavallisen oloista, sellaista, ettei sillä pyritä perinteiseen hienostelevaan stereotypiaan - mitä puolestaan Carrey vetää välillä vähän liikaa ja se minua meinasi vähän ottaa päähän.

Hauska kuriositeetti: mietin pitkään, että missä ihmeen elokuvassa olen nähnyt Steven ensimmäisen rakastajan Jimmyn (Rodrigo Santoro) ja sitten huomasin IMDb:stä, että hänhän oli elokuvassa Love actually Laura Linneyn hahmon rakkaudenkohde, kaunis Karl :)

Tällä hetkellä oikea Steve Russell muuten istuu elinkautista tuomiota erittäin tarkan valvonnan alla.

Tuomio: *****


F A C T  F I L E:
Ohjaus: Glenn Ficarra, John Requa
Käsikirjoitus: John Requa, Glenn Ficarra, perustuu Steve McVickerin romaaniin
Pääosissa: Jim Carrey, Ewan McGregor, Leslie Mann, Rodrigo Santoro,
Valmistusmaa: Ranska / USA 2009
Genre: komedia, draama
IMDbJos trailerin embeddaus ei toimi, tsekkaa traileri suoraan Youtubesta >>