lauantai 6. helmikuuta 2010

Helmikuun "poika" - Alan Rickman (s. 21.2.1946)

Lontoossa helmikuun 21. päivä 1946 syntynyt Alan Sidney Patrick Rickman tuli valituksi helmikuun "pojaksi" ennen joulua tekemässäni poikakalenterissa. Rickmania ei nyt voi enää ihan pojaksi sanoa, kun ikää kertyy tänä vuonna 64, mutta ehdottomasti hän kuuluu suosikkinäyttelijöitteni listalle. Siispä paikka helmikuun "poikana" on oikeutettu.

Rickmanista piti alunperin tulla graafinen taiteilija, mutta 26-vuotiaana saatu Royal Academy of Dramatic Artsin stipendi johdatti hänet esiintyvän taiteen pariin. Hän päätyi teatterin pariin ja esiintyi Dangerous liaisions (onkohan se nyt Vaarallisia suhteita suomeksi?) -näytelmässä Broadwayllä Tony-ehdokkuuden arvoisesti. Hän näytteli tv-sarjoissa ja tv-elokuvissa, kunnes debytoi elokuvan puolella kunnolla Hans Gruberin roolissa Bruce Willisin vastapelurina elokuvassa Die hard (1988). Tämä ikimuistoinen roiston rooli on valittu yhdeksi American Film Instituten Parhaiden Pahisten Top 100 -listalla, eikä aiheetta!

Samettiääninen Rickman osaa käyttää persoonallista ääntään sekä hyvällä että pahalla puolella - se tekee pahiksesta vakuuttavan ja romanttisen komedian päätähdestä viehättävän. Vakuuttavan pahiksen rooli onkin ollut Rickmanin tavaramerkki pitkään - hän nähtiin Nottinghamin seriffinä Kevin Costnerin tähdittämässä Robin Hoodissa 1991 ja nyt vanhemmalla iällä professori Kalkaroksena Harry Potter -sarjassa sekä Sweeney Toddissa Johnny Deppin murhanhimon kohteena tuomari Turpinina.

Pahisrooliensa lisäksi Rickman on näytellyt useissa draamoissa ja romanttisissa komedioissa - mm. ihanassa jouluisessa romcomissa Love actually sekä Ang Leen Jane Austen -filmatisoinnissa Järki ja tunteet eversti (??) Brandonina. Komediarooleissa hänet on nähty mm. Kevin Smithin ihastuttavassa uskontoparodiassa Dogma ja avaruuskomediassa Galaxy Questissa, missä hänet nähtiin Sigourney Weaverin rinnalla. Weaverin kanssa Rickman teki yhteistyötä myös vuonna 2006 draamassa Snow Cake, jossa Weaver esittää autistista äitiä, jonka tyttären kuoleman Rickmanin hahmo tahtomattaan aiheuttaa.


Rickmanin hienoa ääntä kuullaan myös Linnunradan käsikirja liftareille -leffaversion masentuneen Marvin -robotin äänenä. Tänä vuonna hänet puolestaan nähdään (tai ilmeisesti ainakin kuullaan) suuresti odotetussa Tim Burtonin elokuvassa Liisa ihmemaassa!

Yksityiselämässään Rickman on ollut yhden ja saman naisen kanssa yhdessä vuodesta 1965 lähtien (IMDb:n mukaan). Hän ja Rima Horton eivät ole naimisissa, eikä Rickmanilla ole yhtään lasta.

Rickmanin sanomaa:

"I do take my work seriously and the way to do that is not to take yourself too seriously."

"I love America because whenever I go home -- there's something about England and coming from England-- but as soon as you walk down the steps of the plane you shrink. And you have to start saying "sorry" and being polite and curtsying and things like that... America just lets me be the klutz I really am."