torstai 14. tammikuuta 2010

Vampyyreitä jotka eivät kimalla - Daybreakers (***)

On vuosi 2019 ja ihmiskunta on saanut vampyyritartunnan - nyt vampyyrit johtavat maailmaa ja ihmiskunta on kuolemassa sukupuuttoon. Ihmisiä kasvatetaan tehotuotantofarmeilla kuin eläimiä ikään ja heistä kerätään verta vampyyrikunnan tarpeisiin.


Vähiin käy ennen kuin loppuu, sanotaan, ja näin on käymässä ihmisille. Heitä metsästetään veritehtaaseen, mutta mikäli aitoa luomutuotetta on tarjolla, harva metsästäjistäkään pystyy vastustamaan kiusausta. Veren vähyys alkaa saada aikaan ikäviä mutaatioita vampyyreissä - toistensa verta syövät muuttuvat kammottaviksi hirviöiksi, joissa ihmisyyttä ei ole jäljellä lainkaan.

Veritehtaassa tohtori Edward Dalton (Ethan Hawke) pyrkii toisaalta löytämään keinoa tuottaa verivalmistetta, jolla veripula ja mutaatiot saataisiin aisoihin. Oikeasti hän kuitenkin haluaisi löytää parannuskeinon vampyrismille, mutta tutkimus tuottaa enemmän räjähtäneitä ruumiita kuin tuloksia.


Sattumalta Edward törmää ryhmään ihmisiä, joita johtaa Willem Dafoen esittämä Elvis, ja Edward on askeleen lähempänä parannuskeinon löytämistä.

Daybreakers on mielenkiintoisella tavalla erilainen vampyyritarina. Siinä kuitenkin pätevät vanhat, hyväksi todetut vampyyrimaailman lait, eli liika auringonvalo tappaa samoin kuin puukepin työntäminen sydämeen ja vampyyrit eivät näy peilissä. Yöllä elävä ja päivänvaloa karttava vampyyriyhteiskunta on jännästi toteutettu, ja ihmisiä kasvattava veritehdas Matrixin veroisesti kammottava näky. Kauhuelementtejä ja veren roiskumista viljellään ihan kiitettävästi, mutta en siltikään lokeroisi elokuvaa kauhuksi. Suositellaan vampyyritarinoiden ystäville ja vahvavatsaisille, joita ei häiritse irti revityt päät, mutta on siis turha odottaa mitään Twilight -meininkiä tästä...

...vaikka Ethan Hawke onkin syötävän suloinen vampyyri.Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus ja käsikirjoitus: Michael & Peter Spierig
Pääosissa: Ethan Hawke, Willem Dafoe, Claudia Karvan, Sam Neill, Michael Dorman, Isabel Lucas
Valmistusmaa: Australia / USA 2009
Genre: sci-fi, trilleri, kauhu
Ensi-ilta: 22. tammikuuta
IMDb
Trailer: tsekkaa Applelta