keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Lennokas draamakomedia - Up in the air (****)

Golden Globe -ehdokkuuksia useammankin (Paras draamaelokuva, paras miespääosa (draama), paras naissivuosa, paras ohjaaja, paras käsikirjoitus) kahminut - ja niistä käsikirjoituksen palkinnon saanut - Jason Reitmanin (Juno, Thank you for smoking) uusi draamakomedia Up in the air kertoo yrityssaneerauksia työkseen tekevästä Ryanista (George Clooney), joka elää suurimman osan elämästään lentokoneissa, lentokentillä ja hotelleissa.


Ryanin suurin intohimo elämässä on kerätä 10 miljoonaa kanta-asiakasmailia. Kun hän tapaa itsensä kaltaisen reissunaisen (Vera Farmiga), jokin liikahtaa Ryanin yksinäisessä sielussa ja yllättäen hän alkaa lämmetä asioille, joita ei kuvitellut kokevansa koskaan.

Tarinasta on vaikea kertoa enempää spoilaamatta, joten en siis kerro. Up in the air on todella hieno draamakomedia, joka kertoo tarinansa siirappimaista loppua välttäen. Clooney tekee mahtavaa työtä reissumiehenä ja Farmigan suoritus on aivan samalla tasolla. Hienosti valittu pääosapari!  

Anna Kendrick Ryanin nuorena "oppilaana" vetää myös roolinsa kunnialla. Twilight -sarjassa Bellan ystävää Jessicaa näyttelevä Kendrick on aikaisemmin ollut minun silmääni vain jäykistelevä nuori tyttönen. Nyt Kendrick suoriutuu legendaarisen Clooneyn rinnalla ensiluokkaisesti. Sam Elliott tekee hauskan pikkuroolin lentokoneen kapteenina.


Teemaltaan sattumoisin hyvin ajankohtaiseksi osoittautunut Up in the air on käsikirjoitukseltaan hieno ja mielenkiintoisesti kerrottu elokuva, jossa on hienoja ilmojen teiltä otettuja kuvatuksia matkalla. Ehdottomasti suositeltavaa katsottavaa kaikille! Oscareita odotellessa... tämä on potentiaalinen vaihtoehto monessa kategoriassa.

Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus: Jason Reitman
Käsikirjoitus: Jason Reitman, Sheldon Turner
Pääosissa: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman, Melanie Lynskey
Valmistusmaa: Yhdysvallat 2009
Genre: komedia, draama
Ensi-ilta: 29. tammikuuta
IMDb
Trailer: tsekkaa Applelta