maanantai 4. tammikuuta 2010

Kotimaista musiikkielokuvaa - Jos rakastat (***)

Jos rakastat on Katja Kallion käsikirjoittama ja Neil Hardwickin ohjaama kotimainen musiikkielokuva, joka kertoo ministerin tyttären ja maahanmuuttajataustaisen pojan rakkaustarinan. Täytyy myöntää, että suhtauduin vähän varauksella ajatukseen kotimaisesta musikaalista, mutta yllätyin erittäin positiivisesti nähtyäni elokuvan.

Jos rakastat kertoo äidittömästä, Taneli Mäkelän esittämän ministerin tyttärestä Ada Helmisestä (jota nuorena esittää suloinen Jessica Penttilä, aikuisena Elli Vallinoja), jonka elämä heittää häränpyllyä ikävän onnettomuuden seurauksena. Hän menettää muistinsa ja palasia kerätessään tutustuu maahanmuuttajataustaiseen Toniin (Chike Ohanwe) ja rakastuu.

Adalla on kuitenkin salaisuus, joka paljastuessaan uhkaa kariuttaa nuoren rakkauden. Kestääkö rakkaus, sitä en kerro :)

Muissa rooleissa nähdään Minttu Mustakallio Adan äitinä, Satu Silvo Adasta huolehtivana tätinä, Meri Nenonen Adalle tärkeänä aikuisena hänen kasvunsa tukena ja Jenni Hakala muistinsa menettäneen Adan työkaverina ja uutena ystävänä. Elokuvan musiikki on suomirokkia laidasta laitaan, sovitukset mielenkiintoisia ja laulu toimii, vaikkakin välillä studiossa laulettu kuuluu liikaa läpi.

Tanssiosuudet ovat elokuvan heikoin lenkki, sillä monet niistä eivät oikein sovellu kyseiseen kohtaukseen. Korneimpana esimerkkinä onnettomuustilanteessa käytävä kummallinen pelastushenkilökunnan joukkohytkyntä.


Mutta Jos rakastat onnistuu kuitenkin hymyilyttämään ja synnyttämään katsojassa voimakkaitakin tuntemuksia. Se on erittäin viihdyttävä ja hyvin tehty. Ja jättää jälkeensä päiväkausiksi suomirokin helmet päähän pyörimään:

"Jos rakastat pieniä tyttöjä,
pieniä tyttöjä, pieniä poikia,
koiria, mummoja, vanhojapiikoja,
salaattia ja sellerinjuurta,
lampaanpaistia, kevätaamuja,
kylmien asemien yksinäisiä miehiä,
minä tulen | sinun kanssasi merenrantaan..."

Niin ja lopputekstit kannattaa jäädä katsomaan, koska siellä voi seassa nähdä suomirokista tuttuja naamoja :)


Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus: Neil Hardwick
Käsikirjoitus: Katja Kallio
Pääosissa: Elli Vallinoja, Chike Ohanwe, Taneli Mäkelä, Satu Silvo, Minttu Mustakallio, Meri Nenonen, Jenni Hakala
Valmistusmaa: Suomi 2009
Genre: musikaali
Ensi-ilta: 6. tammikuuta
IMDb