lauantai 23. tammikuuta 2010

Kirjoja: Katja Kallio - Tyypit

Kirjoittelin vähän aikaa sitten lukemastani Katja Kallion kirjasta Karilla ja sain suositteluja lukea hänen kirjansa Tyypit. Pistin kirjan samalta istumalta kirjastoon varaukseen ja lukaisin sen saatuani saman tien. Tämän kirjan "lukaisuun" nyt tosin ei paljon aikaa tarvita, sillä kyseessä on pieni, vähän reilu satasivuinen pokkari, joka sisältää lyhyitä tarinoita erilaisista tyypeistä.

Tyypit on kokoelma kuvauksia ihmistyypeistä, joista jokaiselle on varattu muutama sivu. Mukana on niin Aviomies, Ex-poikaystävä, Äiti, Terapeutti, Siivooja, Katolilainen ystävää ja Italialainen poikaystävä. Kalliolla on ihastuttava tapa kuvailla hyvin elävällä tavalla erilaisia ihmistyyppejä ja kirjoitustyyli jättää miettimään, voiko nämä olla kirjoitettu ihan pelkästään omasta mielikuvituksesta. Niin eläviltä kertomukset tuntuvat, että voisi hyvinkin kuvitella niiden kumpuavan kirjoittajan omasta elämästä ja kokemuksista.

Pidän todella paljon kevyestä lukemisesta, jossa on kuitenkin jotain järkeä tai ainakin että tekstissä on jotain pieniä "koukkuja". Kallion kirjassa näitä on yllinkyllin, ja sain itseni kiinni muutamaan kertaan nauramasta ääneen joillekin yksityiskohdille. Välillä hänen huomionsa ovat hyvinkin teräviä ja kevyen tyylin alla saattaa piillä vakavia vivahteita ihmissuhteiden hankaluudesta, mutta toisaalta myös ihmisen itsensä omasta sisäisestä minästä.

Elokuvafanille Kallion kirjoissa on vielä sekin mukava puoli, että niissä on yleensä mukana ainakin jotain viitteitä elokuvamaailmaan.