perjantai 15. tammikuuta 2010

Kirjoja: Katja Kallio - Karilla

Olen pitänyt oikeastaan kaikesta, mitä olen lukenut tai nähnyt Katja Kallion kirjoittamana - niin kirjoista kuin elokuvakäsikirjoituksistakin. Tässä vähän aikaa sitten Anzi kirjoitteli lukemastaan Kallion kirjasta ja sain inspiraation katsella kirjastosta, että mitäs kaikkea se Kallio onkaan kirjoitellut. Löysin kirjan Karilla, jota en ollut vielä aikaisemmin lukenut.

Karilla -romaania on kuvattu Kallion vakavimmaksi kirjaksi ja kieltämättä se ei ihan niin kevyttä tavaraa ollutkana kuin monet muut Kallion tuotokset. Tarina kertoo Katariinasta, Suomenlinnassa asuvasta vaimosta, 7-vuotiaan tyttären äidistä ja äänityöläisestä, joka yllättäen saa tietää isänsä kuolleen. Isäänsä hän ei ole tavannut sen jälkeen, kun tämä jätti perheensä taakseen Katariinan ollessa kaksi vuotta. Samalla hän saa tietää, että hänellä on kolme sisarusta.

Isän kuoleman ympärille kietoutuva tarina on kiehtova tutkielma eri ihmismielten suhtautumisesta periaatteessa itselle tuntemattoman ihmisen menetykseen, mutta toisaalta isän menetykseen. Se kertoo tarinansa luku kerrallaan jokaisen asiaankuuluvan näkökulmasta, mikä antaa tarinalle trillerimäistä fiilistä - siinä mielessä siis, että salaisuudet avautuvat pikkuhiljaa jokaisen henkilön kautta.

Todella monipuolisesti kirjoitettu kirja piti otteessaan koko matkan ja pitkästä aikaa luin kirjan saman tien, ilman sitä usean päivän / viikon / kuukauden makuuttamista yöpöydällä. Ihmettelin koko ajan kovasti sitä mielikuvituksen määrää, miten jollakin voi olla sana niin hyvin hallussa, että osaa kirjoittaa tällaista tekstiä? Osaa pitää kaikki langat käsissään niin, ettei mikään huku ja vielä kutoa siihen välille lisää mitä ihmeellisimmistä asioista. Hieno kirja, me likes!

Olen joskus aikaisemmin kirjoitellut Kallion kirjasta Elokuvamuisti.