perjantai 8. tammikuuta 2010

Katselin kotona: Kreivitär ja Postia pappi Jaakobille

Tässä pienet esittelyt parista kotona katselemastani draamasta.

The Countess - Kreivitär (J. Delpy, 2009)  - **** - IMDb

Julie Delpyn (2 päivää Pariisissa) ohjaama ja pääosittama Kreivitär on kertomus eräästä historian julmimmista sarjamurhaajanaisista, unkarilaisesta kreivitär Erzebet Bathorysta, joka uskoi neitsyiden veren pitävän hänet nuorena ja kauniina. Tarinaa on syvennetty lisäämällä siihen traaginen rakkaustarina kreivittären ja nuoren Istvan Thurzon (Kunniattomista paskiaisista tuttu Daniel Brühl) välillä.

Mielenkiintoisesti kerrottu tarina alussa ihailtavan voimakastahtoisesta ja älykkäästä naisesta, joka pärjää miesten maailmassa omillaan, mutta joka ikääntyessään muuttuu turhamaiseksi ulkoisen kauneuden katoavaisuudesta huolehtivaksi hirviöksi. Traaginen rakkaustarina taustalla on vähän turhanoloinen, vaikkakin se tietyllä tavalla auttaa ymmärtämään syitä kreivittären julmuuksien taustalla.

Postia pappi Jaakobille (K. Härö, 2009) - **** - IMDb

Klaus Härön ohjaama Postia pappi Jaakobille on ihastuttavan pienieleinen, mutta paljon kertova tarina vankilasta armahdetusta Leilasta (Kaarina Hazard), joka saapuu vastahakoisesti sokean pappi Jaakobin (Heikki Nousiainen) henkilökohtaiseksi avustajaksi syrjäiseen pappilaan. Hänen tehtäväkseen tulee auttaa Jaakobia tälle saapuvien kirjeiden lukemisessa sekä niihin vastaamisessa.

Elokuva tarkastelee kauniin pelkistetysti ihmisten keskinäistä kunnioitusta, hyväksyntää ja anteeksiantoa. Sekä myös elämän tarkoitusta – jollekin elämän tärkein asia voi olla ihmisten auttaminen ja auttamisen kautta itsensä tärkeäksi tunteminen.