tiistai 19. tammikuuta 2010

Guy Ritchien Sherlock Holmes (***)

Odotin Guy Ritchien ohjaamaa versiota legendaarisesta Sherlock Holmesista innolla. Leffan traileri oli jo omiaan kiihdyttämään toiminta- ja Robert Downey Jr-fanin aineenvaihduntaa.

Elokuvassa Robert Downey Jr on Sherlock Holmes ja Jude Law hänen hyvä ystävänsä Dr. Watson. Miehet asuvat perinteiseen tapaan yhteisessä talossaan Lontoon Baker Streetin numerossa 221b, mutta idylli uhkaa hajota, koska Watson mielii naimisiin. Holmesin periaatteessa pitäisi olla iloinen ystävänsä kohtalosta, mutta kaipailee kuitenkin yhteisiä hurjia seikkailuita.


Seikkailu saapuu nurkan taakse mustan magian muodossa. Lordi Blackwoodin (Mark Strong) johtama ryhmä uhraa nuoria tyttöjä, mutta Holmes & Watson onnistuvat pelastamaan heistä viimeisimmän ja samalla passittamaan Blackwoodin telkien taakse, suuntana hirttolava. Blackwoodin teloitus ei ole kuitenkaan loppu, vaan alku, sillä siitä alkaa varsinainen seikkailu, jossa tosiaankin tarvitaan Holmesin huippunopeaa päättelykykyä.


Uusi Sherlock Holmes on Ritchielle tyypilliseen tapaan vähän räkäinen ja rähjäinen, hikinenkin ja vanhalle viinalle haiseva. Mutta Downey Jr vetää roolin taas kerran omintakeisella tyylillään kotiin, mistä hänelle jo ensimmäinen kunnianosoitus Golden Globen muodossa annettiin. Downey Jr:n implusiivista Holmesia korostaa Law'n pidättyväisempi Watson - molemmat rooleihinsa sopivat kuin nyrkki silmään.


Vähän liikaa tavaraa tähän elokuvaan oli koitettu tunkea, mikä hieman latistaa tunnelmaa. Mutta muuten tarjolla on kokonaisuutena ihan mukava ja viihdyttävä toimintapläjäys historiallisessa Lontoossa - joka muuten näyttää todella hienolta keskeneräisine Tower Bridgeineen.

Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus: Guy Ritchie
Käsikirjoitus: Michael Robert Johnson, Anthony Peckham, Simon Kinberg
Pääosissa:Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, Eddie Marsan
Valmistusmaa: UK / Australia / USA 2009
Genre: toiminta
Ensi-ilta: 22. tammikuuta
IMDb
Trailer: tsekkaa Applelta