maanantai 18. tammikuuta 2010

Golden Globet jaettu - elokuvasarjan läpikäyntiä

Viime yönä jaettiin tämänvuotiset Golden Globet. Suurimmaksi voittajaksi suoriutui James Cameronin megaelokuva Avatar voittaessaan sekä parhaan draamaelokuvan ja parhaat ohjauksen palkinnot. Olin hieman yllättynyt näistä valinnoista, mutta toisaalta, onhan kyseinen elokuva tahkonnut jo niin paljon rahaa lippuluukuilla (1.4 miljardia worldwide), että on kiilannut kakkoseksi ohi LOTR Kuninkaan paluun ja uhkaa jo Cameronin edellistä ennätystä Titanicia (1,8 miljardia).

Myös parhaan komediaelokuvan palkinto oli pienoinen yllätys. Kategorian voitti Kauhea kankkunen. Vaikka se olikin näin tavallisten ihmisten keskuudessa parhaimpana pidetty komedia viime vuonna, olisin kuvitellut palkinnon menevän vaikkapa Julie & Julialle tai (500) days of Summerille.

Komedia/musikaalisarjan näyttelijäpalkinnot ojennettiin Robert Downey Jr:lle Sherlock Holmesista ja Meryl Streepille Julie & Juliasta. En pullikoi vastaan, molemmat roolit ovat huikeita. Draamasarjassa näyttelijäpalkinnot menivät Sandra Bullockille (The Blind Side) ja Jeff Bridgesille (Crazy Heart). Kumpaakaan näistä elokuvista en ole nähnyt, mutta mielenkiinnolla jään odottamaan niiden rantautumista Suomeen.

Sivuosanäyttelijäpalkinnot menivät Mo'Niquelle elokuvasta Precious sekä Christoph Waltzille Kunniattomista paskiaisista. Preciousia odotan todella mielenkiinnolla nähtäväksi. Mieskategoriaan en osaa kuvitella muuta voittajaa - Waltz oli niin kammottavan niljakas älykkönatsina.

Parhaan käsikirjoituksen palkinto meni Jason Reitmanille ja Sheldon Turnerille elokuvasta Up in the air. Se meni ainakin hyvään kohteeseen! Up in the airista on tulossa arvio tällä viikolla myös täällä.

Paras animaatio oli Golden Globeissa Up - kohti korkeuksia, minkä allekirjoitan täysin. Ihastuttava, mutta niin syvällisiä teemoja sisältävä Up on harvinainen helmi animaatioiden keskuudessa.

Golden Globet usein viitoittavat tietä Oscareihin. Ne jaetaan maaliskuun 7. päivä. Mielenkiinnolla odotan, miten tänä vuonna nämä kaksi eroavat toisistaan vai eroavatko ollenkaan.

Listan kaikista voittajista sekä ehdokkaista voi vilkaista vaikkapa IMDb:ssä - klikkaa tästä.