perjantai 18. joulukuuta 2009

Ruotsalaistrilogian tyydyttävä päätös - Pilvilinna joka romahti (****)

Stieg Larssonin Millenium -trilogia saa päätöksensä tammikuun ensimmäisenä päivänä. Vuoden aikana julkaistu trilogia on ollut kunnianhimoinen ruotsalaishanke edesmenneen kirjailijan mestariteoksista. Miehet jotka vihaavat naisia kohahdutti rankalla kuvastollaan esitellessään meille sarjan päähahmon, Lisbeth Salanderin, jota ansiokkaasti läpi trilogian esittää Noomi Rapace. Tyttö joka leikki tulella oli vielä tiiviimmin Lisbethin elokuva jättäen toista pääosaa esittävän Michael Nyqvistin hahmon toimittaja Mikael Blomkvistin hyvinkin taustalle. Olen aikaisemmin kirjoitellut sarjan ykkösosasta täällä, kakkososasta täällä.


Pilvilinna joka romahti sitoo nyt Lisbethin tarinan langat yhteen ja päättää trilogian katsojaa tyydyttävällä, joskaan ei ykkösosan tapaan yhtä mieleenpainuvasti.

Viimeisessä osassa killbillimäisesti kuolleista noussut, henkitoreissaan oleva Lisbeth makaa sairaalassa. Häntä epäillään isänsä Alexander Zalachenkon (Georgi Staykov) murhayrityksestä ja pidetään lukittujen ovien takana. Toimittaja Mikael tietää Lisbethin olevan syytön ja pyrkii selvittämään korkealle maan johtoon ulottuvan salaliiton vyyhden ennen Lisbethin paranemista, ja niin myös ennen hänen oikeudenkäyntiään.


Lisbethin asianajajaksi Mikael värvää sisarensa Annikan (Annika Hallin), joka on tunnettu naisasianainen. Mikael toimituksensa kanssa yhdessä ja Lisbeth sairaalasta käsin, tyylilleen uskollisesti yksin mobiili-internettinsä välityksellä tuovat päivänvaloon sellaisen salaliiton, että heikompia hirvittää.

Sarjan edellisten osien tavoin tarjolla on jännitystä, mysteeriä ja toimintaa, sekä hienovaraisia romanttisia vihjauksia (mutta ihanasti lässynläältä vältytään!). Hahmona Lisbeth on hieman pehmennyt sarjan edetessä, mutta Rapace on edelleen loistava nainen esittämään tätä yhtä viime aikojen parhaista ja vakuuttavimmista elokuvanaishahmoa.


Juonikuvio on edelleen hyvin monimutkainen ja ruotsia taitamattomalle (kuten minulle) eri henkilöistä voi olla hankala pysyä kärryillä. Lopputulos on kuitenkin tyydyttävä sekä tarinallisesti että elokuvallisesti, ja laadullisena kokonaisuutena Pilvilinna joka romahti kiipeää kakkososan edelle.


Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus ja käsikirjoitus: Daniel Alfredsson
Käsikirjoitus: Jonas Frykberg, perustuu Stieg Larssonin romaaniin
Pääosissa: Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Anders Ahlbom, Lena Endre, Annika Hallin
Valmistusmaa: Ruotsi / Tanska / Saksa 2009
Genre: trilleri
Ensi-ilta: 1. tammikuuta 2010
IMDb