sunnuntai 13. joulukuuta 2009

MovieMonday 17: aiheena Superlatiivi - Pahin rikos

Vähään aikaan en ole ehtinyt osallistua Elokuvamaanantaihin, mutta eilisiltaisen elokuvakokemuksen jälkeen sain idean tämän viikon aiheeseen, joka on superlatiivi - valintanani vertailun yliasteeksi on tällä kertaa häikäisevän hienon sijaan pahin rikos.

Kristin Scott Thomasin tähdittämä Olen aina rakastanut sinua (Il y a longtemps que je t'aime, engl. I've loved you so long) kertoo vankilasta vapautuvasta Juliettesta, jota nuorempi sisar Lea (Elsa Zylberstein) on tullut noutamaan. Sisarusten välit ovat varautuneet ja sitten paljastuu, että Juliette on ollut vankilassa pitkään. 15 vuotta. Jokainen tietää, että ihan pienestä näpistyksestä tuollaista tuomiota ei saa, joten taustalla täytyy olla se pahin rikos eli murha.

Katsojaa kiusoitellaan hienovaraisesti koko mysteeridraaman läpi, annetaan vinkkejä siitä, miksi Juliette oli joutunut vankilaan, mitkä syyt johtivat hänet hirmutekoon, jonka takia hän istui kaltereiden takana lähes puolet elämästään. Yhdistelmä vaikuttavaa draamaa ja mysteeriä toimii erinomaisesti, joskin hätäisempi katsoja saattaa puutua tarinan vyyhden hitaaseen avautumisvauhtiin, pienieleisiin näyttelijäsuorituksiin ja ranskalaistyyppiseen kahviloissa istuskeluun, viinin juontiin ja tupakanpolttoon.


Sävyiltään upean elokuvan jokaisella hahmolla on selkeä merkityksensä tarinan kannalta ja sivuhenkilöiden suhtautuminen Julietteen antaa ryhtiä ja mielenkiintoisia vivahteita tarinalle, josta riittää pohdittavaa paljonkin elokuvan katsomisen jälkeen. Tarina kaareutuu tyylikkääseen loppuun, joka päästää katsojan mysteerin pauloista, mutta jättää auki kysymyksiä elämästä, kuolemasta ja kaikesta sen väliltä. Kristin Scott Thomas tekee loistoroolin Juliettena, joka muuttuu lähes ilmeettömästä vangista naiseksi, jossa pilkahtaa paikoitellen hymykin.


Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus ja käsikirjoitus: Philippe Claudel
Pääosissa: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Laurent Grévill, Serge Hazanavicius, Frédéric Pierrot, Jean-Claude Arnaud
Valmistusmaa: Ranska / Saksa 2008
Genre: draama
Traileri täällä
IMDb