keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Jännittävä sci-fi-draama - Moon (****)

Elokuussa Espoo Cinessä esitetty Duncan Jonesin esikoisohjaus Kuu - Moon jäi minulla festareiden aikaan väliin, mutta elokuva jäi kummittelemaan mielen perukoille, että tämä on joskus nähtävä. Ikävä kyllä festareita isompaan teatterilevitykseen tämä pieni helmi ei päässyt. Nyt sain käsiini dvd:n ja eilen illalla oli sci-fin aika.

Kuu - Moon kertoo Sam Bell (Sam Rockwell) nimisestä astronautista, joka työskentelee yksin kolmen vuoden komennuksella Kuussa Lunar Industriesin palveluksessa, seuranaan vain robotti Gerty (äänenä Kevin Spacey). Kolmen vuoden komennus alkaa lähennellä loppuaan ja Samin koti-ikävä kasvaa, ja yllättäen hän alkaa nähdä kummallisia asioita, jotka lopulta aiheuttavat sen, että hän ajaa kuuhärvelillään kolarin.

Kolarin jälkeen Gerty hoivaa Samia, joka heräämisensä jälkeen ei oikein muista mitä tapahtui. Kaikki vaikuttaa jotenkin kummalliselta. Sitten Sam huijaa Gertyn päästämään hänet ulos kuuasemalta tutkimusmatkalle ja oudot salaisuudet alkavat selvitä...


Alussa hyvinkin Stanley Kubrickin legendaarisen 2001 Avaruusseikkailun mieleen tuova elokuva saa keskivaiheillaan mielenkiintoisen käänteen ja muuttaa tarinan sci-fistä huimasti draamallisen trillerin suuntaan. En aivan alussa ollut ollenkaan vakuuttunut, että tulisinko tykkäämään elokuvasta, mutta minulle yllätyksenä tulleen twistin jälkeen uppouduin tarinaan koko sydämellä.


 Suhteellisen pienellä budjetilla tekemisen maku näkyy jonkin verran visuaalisella puolella, mutta mielenkiintoinen tarina peittoaa puutteet. Lisäksi Sam Rockwell tekee huippuroolin epätietoisena ja epätoivoisena astronauttina.

David Bowien pojassa Duncan Jonesissa on esikoisohjauksensa perusteella potentiaalia vaikka mihin.


Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus: Duncan Jones
Käsikirjoitus: Nathan Parker, perustuu Duncan Jonesin tarinaan
Pääosissa: Sam Rockwell, Kevin Spacey
Valmistusmaa: Yhdysvallat 2009
Genre: draama, sci-fi
Ensi-ilta: Elokuussa 2009 Espoo Cinessä, julkaistu marraskuun alussa dvd:llä