perjantai 4. joulukuuta 2009

Coenin veljekset ongelmana

Coenin veljekset Ethan ja Joel ovat aiheuttaneet minulle päänvaivaa. Jopa niin paljon, että olen alkanut epäillä älykkyysosamäärääni keskimääräistä alemmaksi. Minä en nimittäin meinaa aina ymmärtää heidän elokuviaan.

Viikko sitten näin heidän uusimman elokuvansa A serious man, joka vaikutti äärimmäisen mielenkiintoiselta, pidin siitä sen koko keston ajan - mutta elokuvan lopussa jäi haavi auki ihmettelemään: mitä tällä elokuvalla oikeasti haluttiin sanoa? Olinko sokea, etten nähnyt jotain oleellista, vai olinko vain yksinkertaisesti niin tyhmä, etten tajunnut siinä tarinan päätöksessä piilevää hienoutta?

Yleisesti ottaen en ole mikään "avoimien loppujen" vihaaja, mutta tällä kertaa hämmennyin ja mietin, ovatko Coenit vain liian fiksuja minunkaltaiselleni toiminnasta ja fantasiasta pitävälle hörhölle, vai oliko loppu kenties jätetty liian avoimeksi?Olen aikaisemminkin joidenkin Coenin veljesten teosten äärellä ihmetellyt pitkään tarinan tarkoitusta, mutta tähän mennessä olen kuitenkin jonkinlaiseen loppupäätelmään tullut. A serious man oli äärimmäisen mielenkiintoinen tarina seurata, roolisuoritukset loistavia ja mustan huumorin ystävää hykerrytti monessa kohden. Mutta se loppu! (Ja alku...)

A serious manin trailerin voit vilkaista täältä.


Mitä mieltä sinä olet elokuvien lopetuksista? Pidätkö enemmän selkeistä, loppuun saakka saatetuista tarinoista vai pidätkö aivoille jumppaa antavista, mielikuvitusta kutkuttavista avoimista lopuista?


Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus ja käsikirjoitus: Ethan & Joel Coen
Pääosissa: Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Sari Lennick, Fred Melamed
Valmistusmaa: Yhdysvallat / UK / Ranska 2009
Genre: draama, komedia
Ensi-ilta: 4. joulukuuta