keskiviikko 30. joulukuuta 2009

2009 leffafiilikset - osa 4/4

Viimeisessä osiossa vuoden parhaat näyttelijäsuoritukset ja paras elokuva :)

Vuoden 3D
Coraline

Neil Gaimanin tarinaan perustuva Coraline on 3D:tä parhaimmillaan, hienoa ja kaunista! Tarina kertoo nuoresta Coraline-tytöstä, joka löytää uudesta kodistaan rinnakkaistodellisuuden, jossa elävät häntä rakastavat äiti ja isä (työhönsä uppoutuneiden oikeiden vanhempien sijaan) - joskin heillä on napit silmien paikalla. Toinen maailma vetää Coralinea puoleensa, mutta kuten arvata saattaa, toinen maailma ei olekaan sitä, miltä aluksi näyttää. Kolmiulotteisuus on tehty mahtavasti värikästä ja mielikuvituksellista tarinaa tukien.


Vuoden Visut
Avatar

James Cameronin vuosikymmenen tekeillä ollut fantasiaseikkailu on visuaalisuudestaan palkintonsa ansainnut. Pandora -maailma, mihin tarina sijoittuu, on hurjan kauniisti toteutettu, todentuntuinen ekosysteemi, jossa kaikki on täydellistä ja alkuperäisasukkaat, monimetriset, siniset ja hännälliset na'vit eteerisen kauniita new age-tyyppejä. Avatarista enemmän täällä.


Vuoden Kotimainen
Skavabölen pojat

Ihan luvattoman vähän on kotimaisia elokuvia tänä vuonna tullut nähtyä, mutta onneksi sentään Zaida Bergrothin ohjaama Skavabölen pojat. Siinä nimittäin on erittäin hieno elokuva veljeydestä ja ystävyydestä, ja vielä esikoisohjaus. Aplodien paikka. Pojista kirjoittelin enemmän täällä.Vuoden Naisnäyttelijä
Noomi Rapace - Millennium -trilogia


Ruotsalainen Noomi Rapace vetää tänä vuonna naisista pisimmän korren tulkittuaan yhtä elokuvahistorian parhaimmista naisrooleista. Stieg Larssonin romaanisarjasta tehdyssä elokuvatrilogiassa (Miehet jotka vihaavat naisia, Tyttö joka leikki tulella, Pilvilinna joka romahti - linkeistä pääset arvioihini) Rapace esittää hyväksikäytettyä, itsensä kovettanutta Lisbeth Salanderia, jonka sisällä palaa ja roihuaa. Mielenkiinnolla jään seuraamaan tämän naisen uraa jatkossakin!


Vuoden Miesnäyttelijä
Sean Penn - Milk

Sean Penn ei ole koskaan kuulunut suurimpiin näyttelijäsuosikkeihini, olkoonkin, että mies on hieno näyttelijä. Tänä vuonna parhaan miesnäyttelijän pysti, ja jo aiemmin Oscar samassa kategoriassa, kuuluu kuitenkin Pennille hänen loistavasta roolisuorituksestaan homoseksuaalien oikeuksien puolestapuhujana Harvey Milkinä.


Vuoden Leffa
Milk

Tositapahtumiin perustuva tarina Harvey Milkistä on voimakkaasti tunteisiin vetoavaa katsottavaa. Sean Pennille annettu pääosa-Oscar tuli ihan aiheesta, samoin käsikirjoitus-Oscar. Milkin rakastajana nähtävä James Franco kasvaa koko ajan vain enemmän ja enemmän silmänruoaksi, joten mieltä ravitsevan hienon tarinan lisäksi elokuva ravitsee myös visuaalisesti.


Elokuvavuosi 2009: osa 1 | osa 2 | osa 3 | osa 4