tiistai 29. joulukuuta 2009

2009 leffafiilikset - osa 2/4

Seuraavassa satsissa mennään hieman vakavampaan suuntaan kuluvan vuoden elokuvien läpikäynnissä.


Vuoden Dokumentti
The Cove

The Cove kertoo Japanissa harrastettavasta delfiininpyynnistä ja kuinka delfiinien kouluttajille pyytämisestä on muodostunut varsinainen massamurha. Salaa kuvattu dokumentti pysäyttää ja ansioillaan nousee selkeästi vuoden parhaaksi dokumentiksi. Elokuva herättelee maailmaa, sillä Japani on ymmärrettävästi vaiennut siitä, että pelkästään dokumentin kuvauspaikalla Taijin kaupungissa tapetaan 23 000 delfiiniä vuodessa. Kirjoittelin Covesta enemmän täällä.Vuoden Henkilökuva
Seraphine

Harva elokuvallinen henkilökuva on niin aidon tuntuinen ja raikas kuin Seraphine. Ehdottomasti vuoden paras historiallisesta henkilöstä, tässä tapauksessa hieman tuntemattomammasta ranskalaisesta taiteilijasta nimeltä Seraphine, tehty elokuva. Elokuvan sydän on sen pääosan esittäjä Yolande Moreau, joka tekee yhden koko vuoden parhaista naisrooleista. Seraphinesta tarkempi arvosteluni täällä.Vuoden Draama
Mammutti

Lukas Moodyssonin ohjaama Mammutti kertoo perheiden fragmentoitumisesta nyky-yhteiskunnassa sekä länsimaisesta että kaakkois-aasialaisesta näkökulmasta. Michelle Williamsin ja Gael Garcia Bernalin tähdittämä elokuva kertoo erittäin tärkeästä aiheesta vaikka sortuukin paikoitellen turhiin kliseisiin. Mammutista kirjoittelin keväällä Movie Babblingsin puolella.


Vuoden Ahdistavin
Stoning of Soraya M.

Vuoden ahdistavimman elokuvan titteliä ei tarvinnut pitkään miettiä. Naisen kivityksestä kertova Stoning of Soraya M. on kauhistuttava tarina itsekkyydestä, ahneudesta ja toisaalta uhrautumisesta ja uskalluksesta. Sorayan tarinasta enemmän täällä.


Vuoden Vollotus
Marley & me

Komedia ja komedia, Marley & me aiheutti meikäläisen tapauksessa sellaiset niagarat, ettei yksikään elokuva koskaan ole sellaista aiheuttanut. Varmasti jokaisen entisen tai nykyisen koiranomistajan silmänurkat kostuttava elokuva seuraa koiran elämänkaaren verran Owen Wilsonin ja Jennifer Anistonin tähdittämän perheen elämää. Ja sen tietää, mitä lopussa tapahtuu... nyyh! Suuri ikävä tuli omaa, edesmennyttä koirarouvaa.


Elokuvavuosi 2009: osa 1 | osa 2 | osa 3 | osa 4