keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Taattua Moorea - Capitalism: A love story (****)

Michael Moore on mielestäni aina osannut tehdä viihdyttäviä, mutta ajatuksia herättäviä dokumentteja. Toki hänen elokuvansa pitää katsoa tietynlaisen Moore-varauksen kera, mutta aina hänen tekeleissään kuitenkin totuuden siemen kulkee mukana. En pysty uskomaan, että hän muuten dokumenttejaan tekisi, ellei niissä olisi yhtään sydän mukana. Pulska ja resupekan näköinen lippispäinen Moore herättää sympatiat kärsiviä kansalaisia kohtaan kuin Hannu Karpo ikään.


Uusimmassa dokumentissaan Capitalism: A love story Mooren aiheena on kapitalismi. Hän hyökkää kovin sanoin Amerikkalaisen unelman kimppuun ja ehdottaa, että amerikkalaiset on aivopesty uskomaan saavuttavattomaan unelmaan, ja sen varjolla suuryritysten johtajat ovat voineet ottaa valtaansa koko maan. Hän kritisoi sitä, että 1% Yhdysvaltojen kansasta pitää hallussaan suurinta pääomaa sekä sitä että suuryritysten johtajat hallitsevat myös poliittisia elimiä sekä Wall Streetin ylivaltaa.

Amerikkalaisten usko kapitalismiin synnytettiin kommunismin pelolla kylmän sodan aikaan, mutta hyvä usko on vuosien mittaan saanut kammottavia piirteitä: tavallisella työnteolla ei enää elä, normaalit työssäkäyvät perheet on houkuteltu velkavankeuteen ja laman koittaessa heiltä on viety kaikki, kodin pakkolunastuksesta lähtien.


Moore antaa jälleen ajattelemisen aihetta, sillä samoja piirteitä on nähtävissä myös Suomessa - ihmisillä on paha olla, työntekijät ajetaan ahtaalle ja poltetaan loppuun, kaikkialla korostetaan taloudellista tehokkuutta eikä enää muisteta, että elämässä on paljon muutakin.

Yhdysvaltain pankeilta rahasäkin kanssa takaisin heidän valtiolta saamaansa 700 miljardin pankkitukea karhuava Moore on sympaattinen näky. Samoin hänen pankkiireihin kohdistuvat kansalaispidätysyrityksensä ja "Police Line Do not Cross" -liinan Wall Streetin tärkeimpien rahalaitosten ympärille virittäminen. Niiden tarkoitus on kuitenkin herättää ihmisten kiinnostus asiaa kohtaan, nostattaa ajatuksia ja saada ihmiset tutkimaan asiaa itse, mikä on äärimmäisen tärkeää tässä ajassa, jossa tiedotusvälineiden antama kuva saattaa olla jokseenkin vääristynyt.

 

Leffan trailerin voi tsekata täällä.

Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus ja käsikirjoitus: Michael Moore
Valmistusmaa: Yhdysvallat 2009
Genre: dokumentti
Ensi-ilta: 27. marraskuuta