maanantai 16. marraskuuta 2009

MovieMonday 14. - 16.11.2009: IMDb Top 250 - The Empire Strikes Back

Tämän viikon Elokuvamaanantain aiheena on kertoa yhdestä IMDb:n Top 250 -listalla olevasta elokuvasta. Mietin vaihtoehtoina loistavaa Shawshank Redemptionia, upeaa Citizen Kanea, raastavaa Kummisetää... ja sitten päätin mennä riman ali ja valita yhden minulle rakkaimmista elokuvista: toisen osan Tähtien sotaa, Imperiumin vastaiskun, joka on Top 250-listalla sijalla 10, mikä on tämän hetken korkein Tähtien sota -sijoitus (ensimmäinen Tähtien sota on sijalla 13).


Ensimmäisen Tähtien sodan menestyksen siivittämänä George Lucas päätti jatkaa avaruusfantasiaansa, mutta antoi ohjausvastuun toisaalle. Irvin Kershner ohjaksissaan Imperiumin vastaiskusta syntyi yksi elokuvahistorian parhaimmista jatko-osista. Täysverisenä seikkailuna alkanut tarina kääntyi synkempään suuntaan, kun Luke Skywalker sai tietää oikean isänsä identiteetin.

 
Imperiumin vastaisku on Lukelle (Mark Hamill) kasvun aika. Kirkasotsaisesta maalaispojasta muokkautuu 900-vuotiaan jedimestari Yodan (Frank Oz) avulla oikeamielinen jediritari, joka seuraa sydämensä ääntä. Iki-ihana Yoda on filosofi, jota olen varmasti siteerannut elämäni aikana enemmän kuin ketään muuta filosofia ;-) Prinsessa Leia (Carrie Fisher) ja Han Solo (Harrison Ford) puolestaan löytävät toisensa suhteen kivikkoisesta alusta huolimatta. Leia on aina ollut naisihanteeni - kaunis ja upea kapinallisprinsessa, joka osaa pitää puolensa ja osuu ampuessaan maaliin. Imperiumin vastaisku on mielenkiintoinen elokuva siinäkin mielessä, että se jättää tarinan totaalisen kesken. Silti se onnistuu vangitsemaan katsojansa.

Elokuva pitää sisällään muutamia elokuvahistorian mahtavimpia lausahduksia, kuten:

"Size matters not. Look at me. Judge me by my size, do you?" - Yoda

"The force is with you, young Skywalker, but you are not a Jedi yet." - Darth Vader

"No. Try not. Do... or do not. There is no try." - Yoda

"No. *I* am your father. " - Darth Vader

"I won't fail you. I'm not afraid." - Luke
"You will be. You will be" - Yoda

"I am not a committee" - Princess Leia

"I love you" - Princess Leia
"I know" - Han Solo

"You have failed me for the last time, Admiral." - Darth Vader

"Why, you stuck up, half-witted, scruffy-looking Nerf herder." - Princess Leia

Nostalgiointia voi harrastaa alkuperäisen trailerin kanssa: