perjantai 13. marraskuuta 2009

Aidon oloinen taitelijakuvaus - Séraphine (****)

Suurista taiteilijoista on tehty elämänkertoja maailman sivu. Usein ne ovat kuvauksia suurmiehistä, jotka ovat matkanneet ryysyistä rikkauksiin, maineeseen ja mammonaan. Séraphine de Senlis oli ranskalainen taiteilija, joka "löydettiin" vasta hyvinkin keski-iässä, eikä hän koskaan päässyt suuremmin nauttimaan menestyksestään.


Séraphine on hieno kuvaus naisesta, joka toimi uranuurtajana naivistisen maalaustekniikan käytössä. Hänen useimmiten mielikuvituksellisen näköisiä kasveja sisältävät teoksensa herättivät kuuluisan taidekriitikon Wilhelm Uhden (jota elokuvassa näyttelee Ulrich Tukur) kiinnostuksen. Uhde oli aikaisemmin "löytänyt" mm. Pablo Picasson, joten mikään turha mies ei ollut kyseessä.

Séraphine (Yolande Moreau) on köyhä siivouksella itsensä elättävä nainen, joka käyttää kaikki liikenevät rahansa maalaustarvikkeisiin. Suuren osan tarvikkeista hän tosin myös hankkii rakastamastaan luonnosta. Jonkinlaisen uskonnollisen heräämisen kautta maalaamisen aloittanut Séraphine maalaa kynttilänvalossa öisin.

 

Hän tutustuu sattuman kautta taidekriitikko Uhdeen toimiessaan tämän siivoojana. Uhde löytää yhden hänen maalauksistaan vuokraemäntänsä luota ja on ymmärrettävästi hämmästynyt saadessaan tietää teoksen olevan hänen homssuisen siivoojansa käsialaa. Uhde ottaa tehtäväkseen Séraphinen auttamisen, pyrkien järjestämään tälle materiaalia maalata tarpeeksi materiaalia taidenäyttelyn järjestämiseksi. Pahaksi onneksi Ensimmäinen Maailmansota sotkee asioita välissä.

 

Séraphine ei ole mikään menestystarina. Päinvastoin, se on melkoisen traaginen tarina, joka kuitenkin maalaa mielenkiintoisen kuvan henkisesti hieman järkkyneestä naisesta, jolla on luovuuden lahja ja kyky nähdä maailma uudenlaisin silmin. Naisen sinnikkyys ja usko Uhden luottamukseen hänen kykyihinsä saavat hänet myös uskomaan itseensä, tai ainakin omaan taiteeseensa.

Moreaun roolisuoritus on upeaa katsottavaa, sillä nainen uppoutuu roolinsa nahkoihin täydellisesti. Hassahtaneen näköinen, mutta ajoittain hyvinkin terävä Séraphine on rujolla tavalla kaunis. On täysin ymmärrettävää, että rooli toi Moreaulle Ranskan Oscarin, Césarin. Samaisia palkintoja elokuvalle myönnettiin kaikenkaikkiaan seitsemän, joista kirkkain parhaan elokuvan palkinto.

 

Yllä Séraphine de Senlisin nimellä tunnetuksi tulleen Séraphine Lousin töitä, alla taiteilija itse.

 

Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus: Martin Provost
Käsikirjoitus: Marc Abdelnour, Martin Provost
Pääosissa: Yolande Moreau (Séraphine), Ulrich Tukur (Wilhelm Uhde), Anne Bennent (Anne-Marie Uhde), Adelaide Leroux (Minouche)
Valmistusmaa: Ranska / Belgia 2008
Genre: draama, biografia
Ensi-ilta: 20. marraskuuta