maanantai 12. lokakuuta 2009

MovieMonday: Kirjaan pohjautuva elokuva joka toimii

Viime viikon kiireissä MovieMonday jäi väliin, mutta tällä viikolla yritän korjata tilanteen. Tämän viikon MovieMondayn aiheena on kertoa elokuvasta, joka pohjautuu romaaniin ja joka on kunniaksi alkuperäisteokselleen. Voisin toki kirjoittaa Tarusta sormusten herrasta, joka on yksi parhaiten valkokankaalle sovitetuista romaaneista, mutta päädyin kuitenkin hieman epätavallisempaan valintaan.

Neil Gaimanin ihastuttavaan fantasiasatuun Tähtisumua (Stardust) perustuva elokuvaversio ei täysin vastaa alkuperäisteostaan tarinallisesti, mutta se kunnioittaa sadunomaista tunnelmaa loistavasti. Elokuva on niin ihana, viaton ja sympaattinen aikuisten satu, että siitä voi nauttia koko sydämellä - vähän kuin aikuisten satujen klassikosta Princess Bridesta (Prinsessan ryöstö).


Tähtisumua kertoo nuoresta ja naivista Tristan Thornista (Charlie Cox), joka rakastaa kaunista mutta ylimielistä Victoriaa (Sienna Miller). Eräänä iltana Tristan näkee tähdenlennon ja lupaa Victorialle hakevansa hänelle pudonneen tähden, mikäli tämä suostuu hänen vaimokseen. Käytännöllinen Victoria tietää, ettei pudonnutta tähteä voi niin vain saada käsiinsä ja antaa Tristanille lupauksen.

Tähden etsintä vie Tristanin kylää ympäröivän, tiukasti vartioidun muurin toiselle puolelle täynnä taikuutta olevaan maailmaan, jossa pudonneet tähdet eivät olekaan kivenmurikoita ja jossa muutkin ovat kiinnostuneita tähden löytämisestä. Ihana tähtikaarti sisältää niin suloisen Claire Danesin, ihanan kamalan Michelle Pfeifferin kuin koomisen Robert De Nironkin.


Elokuvan loppuratkaisu eroaa kirjan loppuratkaisusta, mutta on ehkä positiivisempana vaihtoehtona elokuvaan soveltuvampi. Ainakaan se ei häiritse nautintoa. Elokuva kuitenkin kunnioittaa Gaimanin kieroa huumorintajua ja toisaalta hänen ymmärrystään saduista niin hyvin, että sitä voi suositella kaikille, jotka pitävät hyväntuulisista fantasiasaduista.PS. Muistathan myös osallistua arvontaan!