maanantai 26. lokakuuta 2009

MovieMonday 11 - 26.10.2009: Kotimainen elokuva

Tämän viikon Elokuvamaanantain aiheena on kotimainen elokuva ja päätin valita esittelyyn Perttu Lepän ohjaaman ihanan ja 80-luvun nuorelle nostalgisen elokuvan Pitkä kuuma kesä. Elokuva ilmestyi 10 vuotta sitten ja muistan kuinka hyvälle mielelle se minut sai, kun kävin sen Jyväskylän Fantasia -elokuvateatterissa silloin aikoinaan katsomassa. Se muistutti tarinallaan siitä, mitä itse oli nuorena savolaistyttönä 80-luvulla kokenut, sen hahmot olivat aitoja ja rehellisiä, musiikki loistavaa ja nostalgiapläjäyksenä se oli vertaansa vailla.


Tarina kertoo "stadista pöndelle" Joensuuhun muuttavasta Patusta (Unto Helo), joka esittää kovempaa kuin on (ja huomaa joensuulaisnuorten itse asiassa lopulta olevan paljon kokeneempia kuin mitä hän itse onkaan). Patu ystävystyy Lajusen (Mikko Hakola) kanssa ja pääsee tämän bändin kanssa piireihin. Kirjallisesti lahjakas Patu päätyy sanoittamaan Kalle Päätalo -nimen saavalle bändille biisejä ja manageeraamaan poikia kohti suurta unelmaa - Helsingin Tavastiaa. Matkalla Patu rakastuu bändin Jimin (Jimi Pääkallo, silloinen Konsta Hiekkanen) siskoon Nooraan (Hanna-Mari Karhinen) ja nuori rakkaus on suloista katsottavaa :)


 Elokuvan taustajoukoissa hyörii mm. Apulanta -yhtyeen Toni Wirtanen - kuvassa yllä "The Vittupäät" -yhtyeensä kanssa. Musiikista vastaa Pauli Hanhiniemi, joka myös nähdään pienessä cameoroolissa.


Pitkä kuuma kesä on varsinkin tuona aikana eläneelle täydellinen nostalgiaelokuva. Se oli ilmestyessään myös mukavaa vaihtelua perinteiseksi Suomi-komedian instituutioksi muodostuneille Uunoille ja Spedeille.